logo

PPPDA: Majorările salariale promise de PDM – o cacealma și o tentativă publică de corupere


https://www.ipn.md/ro/pppda-majorarile-salariale-promise-de-pdm-o-cacealma-si-o-tentativa-publica-de-c-7965_1043068.html

Niște fărâmituri aruncate de către guvernare autorităților locale. Astfel comentează Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, proiectul de lege ce vizează majorările salariale. Într-un comunicat de presă, citat de IPN, formațiunea atenționează că vor fi majorate cu până la 50% doar salariile persoanelor cu statut de demnitate publică, precum primari, viceprimari, pretori, vicepretori, președinți și vicepreședinții raioanelor, nu și ale altor angajați ai autorităților publice locale.

Reprezentanții partidului mai spun că va crește cu până la 15% remunerarea personalului tehnic din administrația locală, precum paznici și șoferi. Însă salariile funcționarilor publici de la nivel local, precum secretarii consiliilor locale, angajații diverselor direcții și secții, contabili etc, rămân neschimbate. În acest context, formațiunea atenționează că în realitate, cea mai mare insuficiență de cadre există anume la acest nivel al administrației publice locale.

PPPDA consideră că aceste majorări urmăresc fortificarea resursei administrative loiale în teritoriu, vizează doar câteva sute de demnitari, factorii de influență în regiuni, în scopul implicării plenare a acestora în campania electorală în interesul PDM și al liderului acestuia. „Totodată, acești oameni vor fi „stimulați” să muncească pentru guvernare, de frica punerii pe rol a dosarelor penale. Se aplică politica clasică a bâtei și turtei”, se spune în comunicat.

Potrivit PPPDA, prin faptul că nu vor fi majorate salariile celorlalți funcționari publici regimul transmite un mesaj tranșant de încurajare în continuare a corupției. Totodată, prin această decizie discriminatorie regimul intenționat produce discordie în rândurile funcționarilor administrației locale. Astfel, PPPDA cere majorarea salariilor tuturor angajaților autorităților locale cu cel puțin 50%.

„Noi am identificat și am publicat de mai multe ori eventualele surse de finanțare suplimentare pentru mai multe majorări de salarii, pensii și resurse de alimentare a copiilor. Acestea sunt: anularea construcției Arenei Sportive în baza parteneriatului Plahotniuc-Dodon, anularea legii privind impunerea populației să recupereze miliardele furate în suma dublă și altele”, se mai spune în comunicat.

Totuși, spun reprezentanții PPPDA, pentru a atinge un nivel de salarizare suficientă pentru angajații autorităților locale în mod prioritar este nevoie de implementarea unei reforme reale de descentralizare financiară, administrativă și politică.