La un an de la lansarea iniţiativei pentru fondarea Partidului Popular European din Moldova, preşedintele formaţiunii, Iurie Leancă, afirmă că PPEM s-a dorit a fi o forţă reală de alternativă pentru clasa politică din Republica Moldova. Potrivit lui, pe parcursul acestui an partidul a fost de mai multe ori ţinta atacurilor politice, atât din partea partidelor de dreapta, cât şi de stânga. În acest context, PPEM propune un pact de neagresivitate cu participarea forţelor sănătoase pro-reforme de centru-dreapta, transmite IPN.
Iurie Leancă a declarat la o conferinţă de presă că primul an de activitate a fost plin de provocări. „Am participat la alegerile locale, fiind în plin proces de constituire a partidului şi a structurilor teritoriale. Am reuşit să ne extindem în majoritatea raioanelor şi am învăţat să activăm cu resurse financiare chiar foarte modeste”, a subliniat Iurie Leancă.
Acesta a spus că în această perioadă, partidul a făcut şi unele greşeli. „Poate că prea deseori am cântărit prea mult ce decizie să luăm într-o situaţie sau alta. Cred că lipsa comunicării eficiente şi a vizibilităţii, la fel, a fost o deficienţă pe care trebuie să o depăşim”, a precizat liderul partidului. Referindu-se la activitatea viitoare a partidului, Iurie Leancă a declarat că PPEM îşi propune să asigure cetăţenilor o viaţă mult mai bună, începând cu pensii, salarii locuri de muncă şi cu instituţii funcţionale.
Într-o altă ordine de idei, Iurie Leancă a spus că PPEM consideră prematur să înainteze un candidat la funcţia de şef al statului, atât timp cât în „ecuaţia prezidenţialelor există încă multe necunoscute”. Acesta a venit şi cu o apreciere referitoare la mandatul preşedintelui Nicolae Timofti, care expiră miercuri, 23 martie, spunând că a fost marcat de o perioadă controversată, de instabilitate şi de lupte politice. De asemenea, Iurie Leancă a menţionat că salută decizia de revenire la alegerea şefului statului prin vot direct şi consideră că este nevoie să fie luată urgent o decizie cu privire desfăşurarea scrutinului prezidenţial.