PPCD îşi exprimă voinţa de a contribui la îmbunătăţirea relaţiilor dintre R. Moldova şi România
https://www.ipn.md/ro/ppcd-isi-exprima-vointa-de-a-contribui-la-imbunatatirea-relatiilor-dintre-r-mold-7965_967872.html
Conflictele din ultima perioadă dintre R. Moldova şi România îi afectează, în primul rând, pe concetăţenii noştri care, dincolo de nevoia firească de a traversa nestingherit şi cu minime formalităţi frontiera moldo-română, doresc ca între Republica Moldova şi România să existe cele mai bune şi călduroase raporturi. Partidul Popular Creştin Democrat îşi exprimă voinţa de a contribui pe toate căile la îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două capitale, a declarat liderul formaţiunii Iurie Roşca în cadrul discursului la finalul sesiunii de toamnă-iarnă, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit sursei citate, degradarea acestor relaţii a atins cote îngrijorătoare. Este nevoie să se renunţe la acuzaţii şi etichetări. Se impune reluarea imediată a unui dialog deschis, sincer şi constructiv între Chişinău şi Bucureşti, eliminarea tuturor suspiciunilor şi barierelor artificiale şi crearea unor relaţii strânse de parteneriat şi cooperare, a menţionat vicepreşedintele Parlamentului.
Roşca a subliniat că în anul 2007 direcţia de dezvoltare a R. Moldova a fost una corectă, însă ritmurile şi calitatea reformelor politice, instituţionale şi economice au fost destul de modeste în raport cu aşteptările societăţii. Cele trei domenii care vizează instituţiile democratice, considerate a fi încă vulnerabile, sunt independenţa justiţiei, drepturile omului şi libertatea mass-media, a apreciat el.
Liderul PPCD a mai menţionat că un subiect conflictual, asupra căruia s-a insistat în mod neinspirat, ţine de problema de identitate. În opinia sa, pentru a ameliora situaţia, se impune renunţarea la imixtiuni de ordin politic în probleme de ordin academic.
Ca societate democratică şi ca stat de drept, Republica Moldova trebuie să preia normele dreptului internaţional şi practica ţărilor lumii şi să tolereze diferenţele. Într-o societate deschisă problema autodeterminării etnice este dreptul inalienabil al fiecărui cetăţean. Pentru depăşirea conflictelor pe marginea chestiunii identitare se impune elaborarea şi adoptarea prin consens de către Parlament a unui document special care să pună capăt unor controverse care s-au dovedit a fi inerente procesului de devenire a R. Moldova ca stat, a declarat Iurie Roşca.