logo

Pozițiile PVE și PL referitor la referendum. Dezbateri IPN


https://www.ipn.md/ro/pozitiile-pve-si-pl-referitor-la-referendum-dezbateri-ipn-7965_1046847.html

Reprezentanții Partidului Politic Partidul Verde Ecologist susțin că referendumul este un exercițiu democratic, care trebuie respectat și practicat, aceasta chiar dacă în cadrul referendumului consultativ din 24 februarie subiectele expuse nu sunt tocmai reușite. Totodată, chemarea la boicot ar putea cumva demotiva alegătorii să participe și la alegerile parlamentare. În același timp, reprezentanții Partidului Liberal afirmă că se vor opune acestui referendum, întrucât nu crede în buna intenție a Partidului Democrat, care a venit cu această inițiativă. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, ediția a 104-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Anatolie Prohnițchi, candidat din partea PVE, concurent electoral nr.14 pe circumscripția națională, a declarat că referendumul a fost inițiat de către Partidul Democrat, iar ulterior inițiativa legislativă a fost adoptată. Astfel, spune candidatul, cine nu era de acord, avea posibilitatea să o atace la Curtea Constituțională în modul stabilit de lege.  „Se vorbește, iar unii chiar țipă: valori europene, practici europene. Oameni buni, dar voi cunoașteți că în Europa se petrec foarte multe referendumuri? Și sunt țări în care se petrec referendumuri, cu deciziile respective, și la nivel de unitate teritorial-administrativă, într-un sat, pe diferite probleme. Aceasta este o practică de a consulta poporul, de a te sfătui cu poporul și dacă cetățeanul decide, puterea care tot este delegată de către popor, se conformează. Dar la noi s-au aprins toți că nu trebuie referendum. Oameni buni, e dreptul omului să participe și să-și expună poziția”, susține Anatolie Prohnițchi.

Reprezentantul concurentului electoral afirmă că fiecare om decide referitor la numărul de deputați, e decizia fiecăruia, la fel cum e și religia, apartenența politică, pentru că omul este liber. „Nu, noi buimăcim lumea și punem că: uite, tu așa trebuie să faci. Dar de ce? El are dreptul. Este un referendum și e decizia lui. Eu cred că este un exercițiu democratic și el trebuie respectat. Și această practică este necesară, ca referendumurile să aibă un final oarecare”, a mai spus Anatolie Prohnițchi. Potrivit lui, un referendum anterior, care a eșuat, a creat cumva percepția în rândul oamenilor ca să nu mai meargă la vot, însă în opinia sa, acest exercițiu democratic nu trebuie transformat în ceva respingător.

Vlad Bilețchi, candidat din partea PL, concurent electoral nr.15 pe circumscripția națională, a declarat că acest referendum este doar unul consultativ. Se consultă opinia cetățenilor și oricare ar fi rezultatul, acesta nu este obligatoriu spre executare: Parlamentul ar putea să țină cont, dar ar putea și să nu țină cont de el. Potrivit lui, referendumul într-adevăr este cel mai democratic exercițiu pentru a afla opinia oamenilor, însă sunt subiecte care, în opinia celor mai buni juriști, nu trebuie supuse referendumului. Și aceasta pentru că dacă astăzi s-ar organiza un referendum la care oamenii vor fi întrebați, dacă vor să se micșoreze taxele și impozitele, cu siguranță toți vor vota pentru. Însă, nimeni nu-și va asuma povara pentru drumurile proaste care vor fi surveni în lipsa acumulărilor la buget. În viziunea candidatului, acest referendum nu este cea mai bună soluție, întrucât este o întrebare logică – „vreți să fie mai puțini deputați?” – toată lumea o să spună da, evident. Însă, potrivit lui, PDM și PSRM au o majoritate parlamentară, care ar fi putut face acest lucru, însă au decis să introduc acest exercițiu pentru că miza este alta.

Vlad Bilețchi, care este și candidat pe circumscripția uninominală nr. 26 Centru Buiucani, consideră că se propune reducerea numărului de deputați „nu pentru cei de stânga sau oligarhi, care fură, dar se reduc șansele pentru cei de dreapta”. Potrivit lui, odată cu reducerea numărului de deputați raportat la numărul de cetățeni, grupurilor mici pro-europene oneste le va fi și mai complicat, în condițiile în care acestea nu au miliarde pentru finanțarea campaniei electorale și nu au acces la televiziunile aservite politic, care transmit un anumit mesaj. Concurentul electoral mai crede că micșorarea numărului de deputați se dorește și pentru cei care „cumpără parlamentari”, pentru că în condițiile unui număr de 61 de mandate ar fi mai simplu decât cu 101 de deputați cum este în prezent. De asemenea, în opinia sa, instrumentul de demitere a deputaților nu este preconizat pentru deputații corupți sau nepregătiți, iar felul în care este prezentat de către PDM și PSRM este unul antidemocratic. „Vor fi demiși cei mai incomozi parlamentari, vor fi demiși acei parlamentari care nu se vor vinde și care vor opune rezistență sistemului Plahotniuc-Dodon-Șor”, a notat Vlad Bilețchi.

Participanții la dezbateri au venit și cu mesaje la adresa alegătorilor, motivând de ce anume candidații formațiunilor pe care le reprezintă trebuie votați.

Anatolie Prohnițchi a declarat că timp de 28 de ani, Republica Moldova a fost condusă de organizații oligarho-politice, de aceea majoritatea populației declară că statul merge pe o cale greșită. „Țara devine tot mai pustie, neatractivă, cu probleme, fără justiție, cu corupție etc. Și noi, Partidul Verde Ecologist vă îndemnăm să votați forțe noi, forțe pro-europene care sunt pentru o educație de calitate, pentru grija de sănătatea populației, pentru lupta reală cu corupția cu susținerea colegilor noștri europeni. Și împreună să făurim condiții bune aici în Republica Moldova, la noi acasă și fără să umblăm cu cerșitul”, a mai spus candidatul PVE.

Vlad Bilețchi a menționat că nu s-a implicat în alegeri din mare dorință sau din mare plăcere, dar din necesitate, pentru că forțele de dreapta sunt dezbinate, iar fiecare om de bună credință care poate da o mână de ajutor are obligația morală să o facă. „Cred cu tărie că este cazul să schimbăm această clasă politică, care ne-a trădat din 2009 și până în prezent, ne-a promis integrare europeană, ne-a promis că Voronin va ajunge la pușcărie, ne-a promis că furturile, jafurile și hoțiile se vor încheia, dar totul s-a întâmplat pe dos. Este cazul să înlocuim oligarhii din Parlament cu oameni onești și nu cu alți oligarhi, care urmăresc răfuiala politică între ei – unii condamnați la opt ani de pușcărie și fugari în Germani, alții actualmente în Chișinău în Parlament și care se țin cu orice preț de putere. În Parlament trebuie să avem oameni onești, pe care îi cunoaștem care nu se tem de oameni, care sunt consecvenți și care nu sunt traseiști politici”, a mai spus candidatul PL și pe circumscripția uninominală nr. 26 Centru Buiucani.

La dezbaterile de marți, 5 februarie, a fost invitat și reprezentantul concurentului electoral nr.13 care este Partidul Politic „Patria”, dar care nu a dat curs invitației.

La dezbaterile electorale desfășurate de Agenția IPN participanții au fost invitați în conformitate cu ordinea înregistrării la Comisia Electorală Centrală pe circumscripția națională. Pe 30 ianuarie, au avut loc dezbateri cu participarea reprezentanților Blocului Electoral ACUM, ai Partidului Comuniștilor și ai Partidului Socialiștilor. Pe 31 ianuarie, au avut loc dezbateri la care au participat reprezentanții Partidului Politic „Șor”, ai Partidului Mișcarea Antimafie, ai Partidului Politic „Partidul Nostru” și ai Partidului Național Liberal. Pe 4 februarie au avut loc dezbateri cu participarea reprezentanților Partidului Politic „Voința Poporului”, Partidului Politic „Democrația Acasă” și ai Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда”.

Din 15 concurenți înregistrați nu au acceptat invitația la dezbateri trei: Partidul Democrat din Moldova, concurentul cu nr.1, Partidul Regiunilor din Moldova, concurentul cu nr. 10 și Partidul Politic Patria, concurentul cu nr.13.

Seria de dezbateri „Alegeri 2019: Vă rog să mă alegeți deputat pentru că...”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.