logo

Poziția partidelor „Voința Poporului”, „Democrația Acasă” și a Mișcării „Speranța-Надежда” referitor la circumscripțiile uninominale


https://www.ipn.md/ro/pozitia-partidelor-vointa-poporului-democratia-acasa-si-a-miscarii-speranta-7965_1046825.html

Partidul Politic „Voința Poporului” și Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда” boicotează alegerile pe circumscripțiile uninominale, iar Partidul Politic „Democrația Acasă”, chiar dacă participă la aceste alegeri în regiuni, condamnă schimbarea sistemului electoral din proporțional în mixt. Declarațiile au fost făcute de reprezentanții formațiunilor în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, ediția a 103-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Candidat din partea Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда”, Andrei Donică, menționează că Mișcarea nu are candidați în circumscripții pentru că a considerat că acolo vor fi făcute cele mai mari combinații. „Da, pare atractiv, pare că doar cu cinci mii de voturi este ales un candidat, așa cum nici unii primari nu sunt aleși cu atâtea voturi, dar nu este real. Socialiștii și democrații și-au întărit pozițiile încă de mai bine de un an. Considerăm că nu este real de a obține acolo mare câștiguri”, spune candidatul concurentului electoral nr.12. pe circumscripția națională.

În opinia lui, una dintre combinații va fi să scotă concurenții din cursă sau chiar să nu le valideze mandatele. „Unul din liderii blocului ACUM DA PAS, Andrei Năstase, nu va fi în Parlament tocmai pentru că nu-i va fi validat mandatul și anume în circumscripția uninominale. Andrei Năstase va obține majoritate pe circumscripție, va ceda locul din lista blocului, după care mandatul său va fi anulat printr-o contestație legată de fluturașii de promovare, care au fost distribuiți înainte de a fi format blocul. Pe listele de circumscripții propunem oamenilor să voteze oameni cinstiți”, a declarat Andrei Donică.

Teodor Cârnaț, candidat din partea Partidului Politic „Voința Poporului”, afirmă că formațiunea a pregătit o listă care trebuia să participe pe circumscripții uninominale într-un singur tur, însă în urma discuțiilor formațiunea a ajuns la concluzia că sistemul majoritar într-un singur tur este total nedemocratic și nu are legitimitate. „Dacă vom ajunge în Parlament, noi vom abroga această lege prin care s-a introdus sistemul majoritar într-un singur tur. Eu am pledat și pledez în continuare pentru sistemul majoritar în două tururi – peste tot - și la funcția de rector, președinte de raion, procuror general etc – se votează în două tururi, însă ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova este mai jos de nivelul legitimității”, a notat candidatul concurentului electoral nr.9 pe circumscripția națională.

Potrivit lui, atât primarul, cât și președintele statului se alege prin vot majoritar, dar în două tururi, ceea ce înseamnă că dacă în primul tur s-au înregistrat 20 de concurenți, în turul doi rămân doi care au acumulat cele mai multe voturi. „Noi boicotăm intenționat participarea în circumscripțiile uninominale într-un singur tur. Trebuia să particip în circumscripția 26, unde am domiciliul, dar din principiu nu am participat ca să demonstrăm poporului că ceea ce s-a făcut în prezent este o farsă a PDM și PSRM, care nu are nicio acoperire democratică și nu are acoperire într-un stat de drept”, a mai spus Teodor Cârnaț.

Pe viitor, PVP va propune un sistem al reprezentării proporționale nu care este în prezent, cu listă blocată, dar va propune un sistem pe liste deschise prin vot preferențial. „Aceasta înseamnă că partidele politice prezintă o listă în Parlament, iar alegătorul are dreptul să voteze pe oricine dorește din această listă. Și anume acest candidat poate să-l reprezinte în legislativ. Prin acest sistem electoral noi vom curăța partidele politice corupte în interior pentru că liderul partidului va avea teama ca nu cumva cel de la coadă să aibă mai multe voturi și, în al doilea rând, noi vom aduce în Republica Moldova adevărata reprezentare în Parlament”, a menționat candidatul.

Anatol Ursu, candidat din partea Partidului Politic „Democrația Acasă”, spune că nu este echitabil față de cetățeni ca formațiunea să nu înainteze candidați pe circumscripții, dar, în același timp, este recomandabil ca să o facă într-un mod inteligent. Anatol Ursu spune că și „Democrația Acasă” condamnă schimbarea sistemului electoral de la cel reprezentativ la cel mixt, mai ales într-un singur tur. Dacă ar fi fost în două tururi ar fi fost mai echitabil și mai democratic.

Candidatul concurentului electoral nr.11. pe circumscripția națională spune că „Democrația Acasă” a încercat să candideze pe patru circumscripții – Ungheni, Călărași, Ialoveni și Căușeni. Din cei patru pretendenți doar unul a fost înregistrat. De asemenea, candidatul spune că circumscripția 22 pe care a încercat să candideze este una foarte întinsă din punct de vedere geografic pentru că întrunește localități din trei raioane – Ialoveni, Strășeni și Călărași. În opinia lui, candidații unioniști nu prea au avut sorți de izbândă pe această circumscripție pentru că guvernarea le-a făcut concurență neloială.  

La dezbaterile de luni a fost invitat și reprezentantul Partidului Regiunilor din Moldova, concurent electoral nr.10, care a refuzat invitația lansată.

La dezbaterile electorale desfășurate de Agenția IPN participanții sunt invitați în conformitate cu ordinea înregistrării la Comisia Electorală Centrală. Pe 30 ianuarie, au avut loc dezbateri cu participarea reprezentanților Blocului Electoral ACUM, ai Partidului Comuniștilor, dar și ai Partidului Socialiștilor. La dezbateri a fost invitat și un participant din partea Partidului Democrat, dar care nu a onorat invitația. Pe 31 ianuarie, au avut loc dezbateri la care au participat reprezentanții Partidului Politic „Șor”, ai Partidului Mișcarea Antimafie, ai Partidului Politic Partidul Nostru și ai Partidului Național Liberal.

Pentru marți, 5 februarie, sunt programate dezbateri electorale cu participarea candidaților din partea Partidului Politic Partidul Verde Ecologist, Partidului Liberal.

Seria de dezbateri „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.