După decizia Curții Constituționale care a anulat starea de urgență instituită de Parlament și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate de către președintele Maia Sandu partidele parlamentare au reacționat diferit, transmite IPN.
Platforma „Pentru Moldova” din care face parte și Partidul „Șor” susține că s-au comis deschis presiuni asupra Curții Constituționale, pentru a lua decizii în funcție de interesele politice. „Partidul condus indirect de președintele Maia Sandu, care a fost și unul din autorii sesizării examinate, a forțat la propriu, prin manifestații organizate la ușa Curții Constituționale, emiterea acestei hotărâri. Or, acest lucru este inadmisibil și compromite din start imaginea și credibilitatea acestei instituții, care s-a lăsat antrenată în aceste jocuri de putere, amplificând astfel criza politică și, prin ricoșeu, și criza socială și economică”, se arată în reacție.
Partidul Democrat, afirmă că a luat act de decizia CC și decretul privind alegerile anticipate, iar în campania electorală va promova soluții pentru problemele reale cu care se confruntă țara și va încerca să consolideze electoratul care își dorește ca țara să fie guvernată de politicieni responsabili, eficienți și profesioniști. „Dat fiind faptul că deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, PDM consideră inutile orice aprecieri și dispute la această temă, care pot inflama și mai mult situația politică. Totodată, regretăm faptul că inițiativele PDM îndreptate spre asigurarea unei administrări eficiente a treburilor publice au fost blocate de interesele politice înguste ale unor partide”, se arată în poziția PDM.
Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, a menționat că situația creată este rezultatul iresponsabilității și incompetenței guvernărilor din ultimii doi ani. „Sper că la fixarea datei alegerilor au fost luate în calcul toate aspectele legate de buna desfășurare a alegerilor și contăm că de această dată scrutinul va fi organizat corect, fără păcăleli și fentare a legilor, cu respectarea normelor naționale și internaționale în materie electorală”, a scris Candu pe Facebook.
Președintele țării, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului miercuri seara, 28 aprilie, ca urmare a hotărârii Curții Constituționale prin care hotărârea Parlamentului cu privire la instituirea stării de urgență a fost declarată neconstituțională.