Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, spune că nu este împotriva ideii instituirii funcției de ombudsman pentru drepturile antreprenorilor, dar nu în cadrul Oficiului Avocatului Poporului. Ombudsmanul vine cu aceste precizări în condițiile în care, în opinia sa, autoritățile nu i-au înțeles până acum mesajul transmis, dar și motivele care l-au determinat să se pronunțe împotriva inițiativei date, transmite IPN.
Avocatului poporului menționează că a primit un mesaj semnat de ministrul economiei și infrastructurii, Anatol Usatîi , în care se invoca mai multe argumente în favoarea necesității de a crea instituția de ombudsman (avocat) în domeniul activității de afaceri. Se menționează, printre altele, că acest lucru este prevăzut în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023, că există „factori care determină cheltuieli nejustificate și obstrucționează nejustificat mediul de afaceri, din perspectiva sistemului administrativ public”. De asemenea, că ombudsmanul pentru drepturile antreprenorilor urmează să contribuie la soluționarea acestor probleme, deoarece „în pofida faptului că, în ultimii ani, Guvernul a elaborat și implementat mai multe documente de politici care au avut misiunea realizării reformei cadrului de reglementare a mediului de afaceri, impactul așteptat al reformelor nu a fost pe deplin materializat”.
„De asemenea, s-a făcut trimitere la experiența altor state, în care o atare entitate există și funcționează eficient. Ceea ce reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii au evitat cu bună știință sau din necunoaștere să menționeze este faptul că nu există state în care ombudsmanul pentru business activează în cadrul unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului. Aceasta împrejurare – propunerea incorporării funcției în cauză cu o subdiviziune specializată în cadrul Oficiului Avocatului Poporului – și constituie motivul dezacordului exprimat de către avocatul poporului cu inițiativa dată”, precizează Mihail Cotorobai.
Potrivit ombudsmanului, funcția de avocat pentru drepturile antreprenorilor a și fost concepută din start ca o entitate separată, dar un astfel de proiect de lege nu a fost susținut de Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției, care au pledat pentru încadrarea acestuia în Oficiul Avocatului Poporului. În opinia sa, propunerea în cauză este însă total neinspirată, deoarece avocatul poporului are un alt mandat – de a apăra drepturilor și libertățile fundamentele ale omului din Republica Moldova, inclusiv de eventualele abuzuri ale mediului de afaceri.
Avocatul poporului reafirmă că situația în cauză putea să fie evitată, daca ar fi existat un dialog normal între Oficiul Avocatului Poporului și autorități. Mihail Cotorobai își exprimă speranța că deputații din Parlament vor ține cont de argumentele sale, precum și de avizele experților internaționali ale căror opinii pe marginea proiectului de lege vizat au fost solicitate de către Oficiul Avocatului Poporului.
Ombudsmanul se adresează repetat către deputații din legislativ cu îndemnul să suspende examinarea și votarea proiectului de lege care prevede instituirea funcției de avocat al poporului pentru drepturile antreprenorilor în cadrul Oficiului Avocatului Poporului, până la obținerea expertizării internaționale a documentului vizat.