Nu există dovezi că vaccinurile anti-COVID-19 ar influența cumva fertilitatea persoanelor imunizate. Pe de altă parte, nou-născuții care au fost aduși pe lume de mame vaccinate împotriva COVID-19 aveau anticorpi la noul coronavirus. Aceștia s-au transmis de la mamă la făt prin placentă, a menționat astăzi, 25 mai, Ninel Revenco, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, în cadrul unei conferințe de presă, trasnmite IPN.
Într-un spot video făcut public, Ninel Revenco precizează că studiile din ultimul an au demonstrat că femeile infectate cu COVID-19 nasc înainte de termen și pot aduce pe lume copii deja infectați cu noul coronavirus. O mare atenție este acordată femeilor însărcinate care au diferite maladii cronice. E vorba despre hipertensiune arterială, diabet, astm bronșic, femeile care au imunitatea compromisă sau au imunodeficiență, dar și femeile care sunt din mediu social vulnerabil, a specificat specialista.
„Au fost analizate femeile însărcinate care au primit vaccinuri. În total, sunt mai mult de 94 de mii de femei însărcinate în Statele Unite ale Americii care au primit vaccinuri în diferite termene ale sarcinii. A fost notat că femeile care au fost vaccinate, fie în trimestrul I, fie în trimestrul III, fie în alt trimestru, nu au avut efecte negative asupra sarcinii sau asupra fătului. Niciun vaccin care este anti-COVID-19 la moment nu conține virus viu. Din aceste motive, nu vă puteți infecta sau îmbolnăvi de COVID-19”, a explicat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
S-a demonstrat că femeile care au primit ambele doze de ser au făcut anticorpi și le-au transmis și copiilor. „Atât Asociația Obtetricienilor și Ginecologilor, cât și medicii de familie sau de alte specializări, din Marea Britanie sau din alte țări, recomandă femeilor însărcinate să se vaccineze, în special femeilor după 34-35 de săptămâni de gestație. În așa mod ca ele să primească ambele doze de vaccin și să fie protejate și ele, și copilul”, a specificat specialistul.
„Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson, AstraZeneca, deja menționează beneficiul vaccinării femeilor însărcinate și a femeilor care alăptează. Acel mit, precum că prin laptele matern se transmite virusul COVID-19, nu are niciun argument și nu are dovadă științifică, din motiv că ultimele studii demonstrează că noul coronavirus sau boala COVID-19 se transmite pe cale aeriană sau prin aerosoli”, a precizat Ninel Revenco.
Coordonatorul campaniei naționale de imunizare anti-COVID-19 a amintit că reacțiile după vaccinarea anti-COVID-19 sunt similare reacțiilor oricărui vaccin. „În special, după prima doză, la un interval de câteva ore, ați putea avea febră, de până la 38 de grade Celsius sau mai mare. Puteți avea dureri în mușchi, în încheieturi, un disconfort sau o stare similară unei simple răceli. În cazul în care aveți o febră mai mare de 38 de grade și vă simțiți neconfortabil, puteți, cu siguranță, să primiți un paracetamol sau un ibuprofen, absolut nu va acționa asupra dumneavoastră sau asupra fătului. În această perioadă vă recomandăm să vă hidratați. După vaccinare nu se recomandă întreruperea alimentației la sân”, a adăugat Ninel Revenco, citată de IPN.