Posturile fiscale au stimulat creşterea livrărilor realizate de agenţii economici monitorizaţi
https://www.ipn.md/ro/posturile-fiscale-au-stimulat-cresterea-livrarilor-realizate-de-agentii-economic-7966_971116.html
Livrările agenţilor economici la care au fost instituite posturi fiscale în perioada iulie-august 2008 au înregistrat o creştere în medie de 1,7 ori.
Ion Funză, şeful direcţiei antifraudă fiscală şi contestări a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), a menţionat pentru Info-Prim Neo că serviciul fiscal a instituit pe parcurs de o lună posturi fiscale la 87 de agenţi economici ce activează în domeniul comerţului angro.
„La modul practic, posturile fiscale au fost instituite la circa 250 depozite şi spaţii de producere şi comerţ, aparţinând acestor agenţi economici. Inspectorii fiscali au monitorizat vânzările şi procurările, fără a se implica în activitatea operaţională. Iar în unele cazuri, pentru a nu intimida angajaţii, precum şi eventualii cumpărători, colaboratorii fiscali erau prezentanţi în calitate de stagiari ai întreprinderii date sau recent angajaţi. Analiza datelor a constatat că la unele întreprinderi livrările pe parcursul acestei luni s-au majorat de 2-3 ori, comparativ cu lunile anterioare, precum şi cu perioada respectivă a anului trecut. Au fost întreprinderi care au majorat livrările chiar de 4 ori şi doar 12 agenţi economici au înregistrat rezultate mai mici sau la nivelul celor din lunile anterioare. Respectiv, a crescut şi cifra impozitelor transferate la buget”- a precizat Frunză.
El a evidenţiat că instituirea posturilor fiscale are drept scop disciplinarea contribuabilului şi nu este o metodă represivă.
„Uneori agentul economic comite evaziuni fiscale din motiv că nu cunoaşte sau nu a înţeles pe deplin sensul legislaţiei fiscale. Doar legislaţia acordă mai multe facilităţi , de care agentul economic poate profita şi obţine profit mai mare , fără ca să procedeze la tăinuirea veniturilor reale.
Instituirea posurilor fiscale precupune un parteriat între fisc şi contribuabil” – a precizat Frunză.
Referindu-se la criteriile de instituire a postuirilor fiscale, el a relevat că acestea sunt caracterul sezonier de activitate (în perioada de vară, de exemplu, vânzarea băutirilor răcoritoare), existenţa unor spaţii mari de păstrare şi comerţ, raportat la un număr mic de angajaţi, numărul mare de angajaţi, dar salarii diminuate, nereale, existenţa permanentă a trecerii în cont a TVA fără achitarea ulterioară la buget, atribuirea la decontări cu bugetul a TVA de la întreprinderi de o zi, cifra mare de afaceri faţă de sumele mici ale impozitelor achitate la buget şi alte criterii
Având în vedere că, după încetarea activităţii posturuilor fiscale, situaţia la unele întreprinderi revine la cea iniţială, adică agenţii economici continuă să ascundă venitule obţinute şi să micşoreze nejustificat impozitele achitate la buget, Parlamentul a adoptat o modificare la articolul 225 al Codului fiscal, care va intra în vigoare cu începere din 2009. Aceasta prevede aplicarea metodei de calculare indirectă a obligaţiunilor fiscale în baza informaţiei colectate în perioada instituirii posturilor fiscale. Metoda va fi aplicată agenţilor economici care activează în comerţ, oferă servici de transport, servicii hoteliere, practică extragerea resurselor naturale. Procedura va fi aplicată selectiv şi doar după instituirea de cel puţin două ori a posturilor fiscale, care vor confirma (prin informaţiile colectate) că agenţii economici diminuează în continuare veniturile şi, respectiv, impozitele plătite la buget. Aceştia vor achita 75 la sută din impozitul real calulat în baza veniturilor obţinute în perioada de activitate a posturilor fiscale.