logo

Posibilitățile de dezvoltare a localităților, discutate cu premierul la Glodeni


https://www.ipn.md/ro/posibilitatile-de-dezvoltare-a-localitatilor-discutate-cu-premierul-la-7967_1103775.html

Autoritățile vor prioritiza și în continuare proiectele care aduc beneficii directe oamenilor din Republica Moldova, inclusiv cele care pot fi accesate odată cu obținerea statutului de țară candidat de aderare la Uniunea Europeană. Declarația aparține premierului Dorin Recean și a fost făcută la o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale din raionul Glodeni. De asemenea, s-a discutat despre posibilitățile de dezvoltare a orașelor și satelor din țară după modelul european, transmite IPN.

Șeful executivului a accentuat importanța pregătirii necesare pentru asimilarea fondurilor europene care vor schimba localitățile din Republica Moldova. De asemenea, au fost punctate acțiunile Guvernului pentru dezvoltarea localităților, dar și pentru sprijinirea oamenilor de afaceri.

„Avem două priorități: accesul la apă și canalizare și drumuri, adică mobilitatea între localități. Avem programe care facilitează anume aceste investiții - rețelele magistrale sunt finanțate din proiecte regionale, iar prin programul guvernamental „Satul European” vor fi finanțate rețelele de distribuție. O altă soluție examinată este extinderea proiectului pe care îl avem împreună cu prietenii noștri din România, în așa fel încât să aducem apă și mai bună și mai ieftină din România, să o facem disponibilă inclusiv aici, la Glodeni”, a spus Dorin Recean.

Prim-ministrul a vizitat porțiunea reparată de drum de 7 km, G 24, satul Petrușeni - satul Camenca. Drumul asigură legătura cu raionul a satelor Butești, Brânzeni, Molești, Camenca, Petrușeni, cu punctul vamal Costești-Stânca și traseele turistice Suta de Movile, Pădurea Domnească și Cheile Butești.

Tot la Glodeni, Dorin Recean a vizitat livada de cireși și caiși a antreprenorului Valeriu Gheorghiță din satul Cobani. Premierul a apreciat integrarea tehnologiilor noi și a infrastructurii moderne de către agricultor, care a construit irigare subterană, dispune de un bazin de acumulare a apei și de o stație de pompare.

Despre importanța educației de calitate și beneficiile integrării europene pentru viitorul țării, premierul a discutat cu elevii și profesorii Liceului teoretic „Vasile Coroban”. El a evidențiat necesitatea implicării tinerilor în dezvoltarea societății și i-a încurajat să-și continue studiile la universitățile din Republica Moldova: „Avem nevoie de cât mai mulți tineri specialiști, pentru a dezvolta țara și a ne integra în marea familie europeană”, a mai spus Dorin Recean.