Întreprinderile de stat şi societăţile comerciale, în care statul deţine cotă integrală sau majoritară, vor putea utiliza mijloacele financiare, obţinute de la darea în locaţiune a activelor neutilizate în producţie, pentru lichidarea restanţilor la plata impozitelor şi taxelor la buget, dar şi a restanţilor salariale către angajaţi. Prevederile se conţin în proiectul de modificare şi completare a Regulamentului privind darea în locaţiune a activelor neutilizate, aprobat de Guvern, transmite IPN.
Ministerul Economiei, care a venit cu propunerea, consideră că permiterea achitării restanţelor salariale către angajaţi din aceste mijloace va diminua tensiunea socială creată în legătură de cu restanţele salariale, la unele întreprinderi, de câteva luni.
Activele neutilizate vor putea fi date în locaţiune şi de către întreprinderile de stat sau în care statul deţine cotă, care activează în parcurile industriale, dar contractele de dare în locaţiune nu vor fi semnate pe o perioadă mai mare decât cea a perioadei de activitate a parcului industrial respectiv. Darea în locaţiune a activelor neutilizate către instituţiile statului se va face fără plată.
În documentul aprobat de Guvern se mai precizează că după ce vor fi acoperite restanţele faţă de buget şi cele la plata salariilor angajaţilor, mijloacele rămase vor fi orientate la dezvoltarea întreprinderilor respective.