Ponderea consumului final în PIB alimentat de remitenţele de peste hotare continuă să crească
https://www.ipn.md/ro/ponderea-consumului-final-in-pib-alimentat-de-remitentele-de-peste-7966_965300.html
Produsul Intern Brut (PIB) a constituit în trimestru I al anului curent cca 10,6 mlrd lei, majorându-se faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 7,3% (în preţuri comparabile).
Majorarea a fost bazată pe evoluţia ascendentă a sectorului de servicii, valoarea adăugată brută (VAB) a căruia s-a majorat cu 11%. Ponderea serviciilor în PIB s-a majorat cu 3,6 p.p. până la 67%. Creşterea din acest sector a fost condiţionată în special de creşterea puterii de cumpărare a populaţiei.
Contribuţia serviciilor la creşterea PIB a fost cea mai semnificativa - 7%.
VAB creată în construcţii a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii ani – 50,1%, ceea ce a condiţionat majorarea PIB cu 1,5%, fapt datorat activizării activităţii investiţionale, determinată atât de creşterea nivelului de trai al populaţiei, cât şi de creşterea economică în general.
În comerţul cu ridicata şi cu amănuntul VAB a înregistrat o creştere semnificativă de 13,3%, având un aport la creşterea PIB de 2,1%.
Suspendarea exporturilor de producţie vinicolă în Rusia au afectat industria prelucrătoare, care deţine 73,4% în sectorul industrial. Ca urmare, valoarea adăugată brută a acesteia s-a micşorat cu 14,9% comparativ cu trimestrul I 2006, iar aportul ei la creşterea PIB a fost negativ (-2,1%).
Creşterea necesităţilor economiei aflate în procesul de dezvoltare şi a puterii de cumpărare a populaţiei, precum şi majorarea preţurilor la unele resurse energetice importate a contribuit la majorarea esenţiala a importurilor şi, prin urmare, a impozitelor nete pe produs şi import (cu 17,1%). Ca rezultat, contribuţia impozitelor nete pe produs şi import la creşterea PIB a fost semnificativă – 2,9%, iar ponderea în PIB a acestora s-a majorat cu 1 p.p., comparativ cu trimestrul I al anului 2006, constituind 17,9%.
Structura PIB pe categorii de utilizări s-a caracterizat prin majorarea cu 7,4 p.p. a consumului final, condiţionată preponderent de consumul final al gospodăriilor, care s-a majorat cu 8,1%. Creşterea continuă a acestuia a fost condiţionată, în special, de intrările valutare din munca rezidenţilor şi transferurile nerezidenţilor R. Moldova de peste. Astfel, aportul consumului final la creşterea PIB a constituit 9,1%.