logo

PONA face demersuri pentru semnarea Convenției europene pentru protecția animalelor de companie


https://www.ipn.md/ro/pona-face-demersuri-pentru-semnarea-conventiei-europene-pentru-protectia-7965_1103290.html

Într-un demers pentru alăturarea Republicii Moldova la comunitatea statelor care au ratificat Convenția europeană pentru protecția animalelor de companie, Partidul Politic „Pentru Oameni, Natură și Animale” (PONA) se adresează președintelui țării să declanșeze negocierile pentru semnarea și ulterioara ratificare a documentului. Președintele formațiunii, Ion Dron, a invocat importanța armonizării legislației naționale în domeniul protecției animalelor cu cea europeană în contextul negocierilor de aderare a țării la Uniunea Europeană.

„Uniunea Europeană are unele dintre cele mai înalte standarde de reglementare în lume în materie de bunăstare a animalelor. Și împreună cu cetățenii ei manifestă o preocupare din ce în ce mai mare pentru un impact pozitiv asupra bunăstării animalelor și confortului social. Cu titlu de exemplu, Convenția pentru protecția animalelor de companie, adoptată la Strasbourg pe 13 noiembrie 1987, stabilește standarde comune minime pentru toate statele membre UE în vederea protecției animalelor de companie de suferință sau vătămări inutile cauzate de către omˮ, a declarat Ion Dron într-o conferință de presă la IPN.

Având exemplul statelor din vecinătate, președintele PONA a menționat că România a ratificat Convenția de la Strasbourg în anul 2004 și, în același an, a adoptat și legea-cadru privind protecția animalelor. Ucraina în anul 2006 a adoptat o lege-cadru privind protecția animalelor împotriva cruzimii, iar Convenția pentru protecția animalelor de companie a fost ratificată în 2013. Republica Moldova este singura țară din zonă care nu a ratificat convenția europeană și nu are nicio lege-cadru care să garanteze bunăstarea și protecția animalelor.  

Ion Dron a declarat că problema animalelor și, în special a celor abandonate, nu este „o bătaie de cap, așa cum este percepută de autoritățile locale, dar este o problemă socialăˮ. E necesar să tratăm bunăstarea animalelor cu multă seriozitate.

Pentru accelerarea procesului de aderarea la convenție, PONA a elaborat un model de proiect de lege, însoțit de o notă de motivare, care urmează să fie depusă la Președinție. Ion Dron a îndemnat comunitatea pentru protecția animalelor și toată lumea care vrea să trăiască într-o comunitate fără animale abandonate să susțină această inițiativă. 

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.