logo

PONA acuză o bancă că nu i-a deschis cont și nici nu l-a anunțat despre refuz


https://www.ipn.md/ro/pona-acuza-o-banca-ca-nu-i-a-deschis-8012_1100378.html

Președintele Partidului politic „Pentru Oameni, Natură și Animale”, Ion Dron, susține că în plină campanie electorală, Victoriabank, fără motive, a refuzat să deschidă un cont de card pentru formațiune. Ba mai mult, el spune că banca măcar nu i-a comunicat despre refuzul de a deschide contul solicitat, așa cum prevede legea. În opinia sa, aceste acțiuni, care reprezintă o încălcare a legii, sunt o răzbunare pentru declarațiile sale din spațiul public.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Dron a declarat că pe 26 septembrie Partidul PONA a fost înscris în cursa electorală pentru alegerile în Consiliul municipal Chișinău. De asemenea, pe 6 octombrie echipa PONA a fost înscrisă în cursa electorală pentru fotoliul de primar și în Consiliul comunei Grătiești. Pentru a fi mai vizibili, așa cum prevede legislația electorală, formațiunea a decis să facă agitație electorală, inclusiv pe rețelele de socializare. Însă pentru a plăti agitația este nevoie de un card, pentru că nu există cont bancar pentru transfer.

Liderul Partidului PONA spune că pe 16 octombrie a mers la o sucursală a Victoriabank. A solicitat lista actelor necesare pentru deschiderea unui cont și pentru eliberarea unui card, iar apoi le-a prezentat. Conform unui regulament al Comisei Electorale Centrale, băncile deschid partidului înregistrat cont bancar în termen de 3 zile lucrătoare de la depunerea cererii. Cele 3 zile au expirat pe data de 20 octombrie. Au trecut 8 zile lucrătoare, însă abia ieri a aflat că banca i-a refuzat partidului deschiderea contului bancar.

„Acest refuz a venit se pare așa ca un trăsnet din senin și pentru cei de la ghișeu, pentru că toată săptămâna cât am mers acolo ni se spunea că undă verde există, actele sunt în lucru și totul pare să fie normal. Or, același regulament CEC prevede că băncile, în termen de 3 zile lucrătoare, trebuie să anunțe partidul sau persoana despre refuzul deschiderii contului. Acest refuz, până la ora la care are loc această conferință de presă, nu mi-a parvenit de la Victoriabank”, afirmă Ion Dron.

Liderul formațiunii a menționat că nu este clar din care motive banca refuză să deschidă cont, inclusiv nu anunță despre refuz. El admite că acest fapt ar avea legătură cu declarațiile sale din spațiul public. Mai exact s-a întrebat retoric dacă e adevărat ceea ce a invocat fostul procuror general în conferința din 4 octombrie 2021, că Victoriabank ar avea tangențe cu furtul miliardului.

„Dragi prieteni, pe această cale fac apel către Procuratura Generală pentru a  descinde la Victoriabank și a ridica actele ce țin de deschiderea contului pentru PONA, fiindcă noi suntem în prezența unei infracțiuni în derulare. Infracțiunea se numește „încălcarea egalității în drepturi a cetățenilor” și prevăzut la articolul 176 din Codul Penal”, a mai spus Ion Dron.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.