logo

Pomicultorii moldoveni au învăţat din experienţa polonezilor


https://www.ipn.md/ro/pomicultorii-moldoveni-au-invatat-din-experienta-polonezilor-7966_1020380.html

Un grup de pomicultori moldoveni, în special producători de mere, au vizitat Polonia pentru a învăţa din experienţa colegilor lor, mai ales cum au reuşit aceştia să beneficieze de fondurile europene accesate şi cum s-au impus pe piaţa UE. Vizita în Polonia a fost organizată de către Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, cu sprijinul oferit de către Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul programului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”.

Producătorii polonezi se asociază, iar acest lucru le permite să vină cu o ofertă consolidată pe piaţă şi, respectiv, să negocieze condiţii mai bune pentru ei, a comunicat directorul executiv al Asociaţiei „Moldova Fruct”, Iurie Fală, contactat de IPN. Totodată, fiind în grup, producătorii reuşesc să influenţeze politicile adopte de guvernare în domeniul agricol. „Am învăţat că trebuie să ne consolidăm capacităţile de reprezentare, să nu umblăm răzleţiţi, cerând fiecare interesul său. Dar trebuie să îmbunătăţim şi ramura, să aducem soiuri noi ca să avem o ofertă mai atractivă, să ne eficientizăm, să modernizăm ramura după modelul european”, a menţionat Iurie Fală.

Mihai Ţurcanu, pomicultor din raionul Floreşti, a spus că, dacă livezile din Polonia nu diferă mult de cele din Moldova, atunci industria post-recoltare este cu mult mai dezvoltată şi acest lucru se datorează faptului că producătorii polonezi s-au putut asocia. „În Floreşti am încercat să iniţiez aşa ceva, ştiu că este nevoie de un lider ca să se lanseze, dar e greu. Producătorii mici vor, dar nu au bani, iar cei mari, care au bani, nu vor, unul chiar mi-a zis că nu mai vrea în colhoz”, a spus pomicultorul.

Şi Olga Serbuşco, producătoare de mere din raionul Ungheni, crede că asocierea pomicultorilor este benefică. Republica Moldova nu este o ţară foarte mare şi  pomicultorii se pot asocia chiar dacă sunt din regiuni diferite.

Contactat de IPN, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, a declarat că organizarea producătorilor agricoli este una din priorităţile ministerului şi există mai multe stimulente în acest sens. În primul rând, a fost adoptată Legea privind grupurile de producători agricoli, experienţa fiind preluată inclusiv de la colegii din Polonia. Este şi proiectul Băncii Mondiale MAC-P, care oferă grupurilor de producători granturi de până la 350 de mii de dolari. Şi prin programul de subvenţionare grupurile de producători pot beneficia de sume mai mari. Ministrul a mai spus că mulţi agricultori declară că nu vor colhozuri, dar ei trebuie să înţeleagă că asocierea nu înseamnă deloc acest lucru.

În cadrul proiectului Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” urmează a fi diseminată informaţia obţinută în cadrul vizitei din Polonia, beneficiarii vor fi informaţi cum pot valorifica fondurile europene pentru a-şi moderniza livezile. De asemenea, vor fi organizate ateliere de lucru la care se vor discuta rezultatele vizitei.