Un acord interguvernamental în domeniul turismului a fost semnat în cadrului Forumului de afaceri moldo-polonez, care s-a desfăşurat la 28 martie la Chişinău în contextul vizitei oficiale a premierului Poloniei, Donald Tusk, în Republica Moldova, transmite IPN.
Nicolae Platon, directorul Agenţiei Turismului, a specificat că Polonia este o destinaţie turistică atractivă. „Odată cu liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni în ţările UE, cu siguranţă, acest interes pentru Polonia va spori. Sperăm că şi polonezii să manifeste un mai mare interes faţă de monumentele istorice şi de cultură din Moldova. Totodată, experienţa bogată turistică a Poloniei ar putea fi preluată de către Moldova. Aşteptăm şi investitori polonezi în acest domeniu”, a spus directorul Agenţiei Turismului.
În cadrul reuniunii a mai fost semnat şi un memorandum de cooperare între Reprezentantul UN Global Compact (UNGC) din Polonia, reprezentanţii autorităţilor locale ale voievodatului Lublin şi Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova. Documentul îşi propune stabilirea unei platforme de cooperare a comunităţilor de business din cele două ţări, eventual cu participarea altor state din regiune, în vederea susţinerii eforturilor de creştere economică a sectorului privat din Republica Moldova, inclusiv în contextul semnării de către Moldova a Acordului de Asociere cu UE. Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic pentru care UNGC din Polonia propune un asemenea proiect.
La forum au participat reprezentanţii a 70 companii poloneze, reprezentanţi ai întreprinderilor cu capital mixt care activează în Moldova şi numeroase companii locale. Directorul Organizaţiei pentru Atragerea Investiţiilor şi Promovarea Exporturilor, Dona Şcola, a menţionat că MIEPO speră ca oamenii de afaceri polonezi să investească în modernizarea agriculturii, industriei de procesare, sporirea competitivităţii mărfurilor moldoveneşti pe piaţa UE şi alte pieţe.
Premierul Donald Tusc a relevat că Polonia vrea să ajute Moldova să treacă cât mai bine perioada de conformare la standardele pieţei europene, prin intensificarea colaborării la nivelul agenţilor economici din cele două ţări. În opinia sa, lansarea şi desfăşurarea în Moldova a unor afaceri comune prospere, bazate pe încredere, va fi benefică nu doar pentru Moldova, dar va îmbunătăţi imaginea întregii regiuni.
Premierul Iurie Leancă a subliniat, la rândul său, că îmbunătăţirea mediului investiţional şi de afaceri, prin aprofundarea reformelor structurale, este o preocupare constantă a guvernului de la Chişinău, care va permite ţării să fie mai credibilă pentru investitorii străini.
În anul 2013, Polonia a oferit Republicii Moldova 2 milioane de euro, iar pentru anul curent asistenţa poloneză se va cifra la 8 milioane de euro. De asemenea, au fost lansate negocierile pentru oferirea de către Polonia un unui credit tehnic de 100 mln euro, pe termen lung, pentru a dezvolta zootehnia şi industria legumicolă, şi pentru pregăti produsele acestor ramuri în ceea ce priveşte accesul pe piaţă.