logo

Politolog despre prognoze pesimiste pentru partidele politice de stânga


https://www.ipn.md/ro/politolog-despre-prognoze-pesimiste-pentru-partidele-politice-de-stanga-7978_1015790.html

Din toate partidele politice de stânga doar Partidul Comuniştilor are şanse să ajungă în Parlament după scrutinul din 30 noiembrie, care va reuşi să câştige cel mult 30 de mandate pentru viitorul legislativ. Declaraţia aparţine politologului Mihai Cernencu, şef de catedră la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova,  şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN.

Potrivit expertului, PCRM are mai puţine şanse de câştig în urma plecării unor reprezentanţi pe care i-a catalogat drept „talibani” din această formaţiune. „Problema PCRM este că deja nu mai are cine transmite mesajul partidului, un mesaj pe care formaţiunea aproape că nici nu-l are. Imaginea partidului se bazează doar pe persoana bătrânului Voronin. Nu întâmplător deputata Maria Postoico este a doua în lista electorală. Voronin nici nu prea a avut pe cine să pună. Aşa că Postoico, care pe parcursul a patru ani a fost remarcată de presă doar pentru faptul că s-a dus la frizerie cu maşina Parlamentului, a nimerit în fruntea listei” a afirmat profesorul.

Referindu-se la Partidul Socialiştilor, Cernencu este de acord cu rezultatul sondajelor care atestă că formaţiunea respectivă nu va accede în Parlament. „PSRM a făcut o greşeală incluzând-o pe Zinaida Greceanîi prima în listă. Mulţi mai ţin minte încă declaraţiile făcute de aceasta în urma evenimentelor din aprilie 2009, că se va împuşca în manifestanţi. De fapt, Igor Dodon ţinteşte spre Primăria Chişinău şi se pregăteşte intens pentru a candida la funcţia de edil al capitalei. Dar şi aici are puţine şanse, deoarece nu va mai avea susţinerea PCRM”, a conchis politologul.

Chiar dacă sondajele arată că Renato Usatîi se bucură de o mare popularitate şi are şanse să ajungă în Parlament, Cernencu crede că acesta în cele din urmă nu va trece pragul electoral. „Nu cred că alegătorii vor vota partidul în lista căruia este inclus acest personaj doar pentru că le-a organizat concerte”, a punctat profesorul.