logo

Polițiștii de frontieră vor urma cursuri de pregătire antiteroristă


https://www.ipn.md/ro/politistii-de-frontiera-vor-urma-cursuri-de-pregatire-antiterorista-7967_1098064.html

Polițiștii de frontieră vor urma un curs de pregătire antiteroristă, iar ofițerii implicați în curs vor fi dotați cu echipamente și armament modern. Despre aceasta a anunțat șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, care precizează că primul curs va fi lansat luni, 10 iulie, transmite IPN.

După atacul de pe Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu moartea unui polițist de frontieră și a unui agent din securitatea aeroportuară, au fost implementate mai multe măsuri. „În toate aceste zile am fost cu echipa în prima linie pentru a implementa mai multe protocoale în Sectorul Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chişinău și per sistem. Le mulțumesc colegilor din Ministerul Afacerilor Interne pentru că ne sunt alături în aceste activități. Suntem solidari și facem front comun în lupta împotriva terorii”, a notat Rosian Vasiloi.

„Pe 30 iunie atacatorul a venit în Republica Moldova. În timpul procesării informației el nu figura în niciun sistem internațional de căutare. Decizia de neadmitere în țară a fost luată urmare a intervievării și constatării faptul de neîndeplinire a condițiilor de intrare în țară. Acțiunile lui ulterioare și atacul asupra lui Serghei (polițistul de frontieră ucis) impun decizii de intervenție pe structură, astfel ca să asigurăm o componenta de pregătire antiteroristă a personalului care va deveni una prioritară – viața polițiștilor și polițistelor de frontieră și a cetățenilor aflați în tranzit prin punctele de frontieră trebuie protejate cu orice preț”, menționează șeful Poliției de Frontieră.

S- a dispus inițierea anchetei de serviciu care a fost comasată cu procedura inițiată de subdiviziunea specializată a MAI. „Suntem implicați plenar în controlul complex al activităților operaționale și organizaționale ce ține de punctul de trecere a frontierei prin Aeroportul Internațional Chișinău, inițiate de MAI. Acordăm tot sprijinul necesar în cadrul urmării penale inițiate de Procuratura Generală”, susține Rosian Vasiloi. În toate aceste activități este acordat sprijin din partea partenerilor din FRONTEX, SUA, România, Ucraina, Polonia, Letonia, Lituania.

Un polițist de frontieră și un angajat al securității aeroportuare au murit împușcați de către agresorul din Tadjikistan, căruia i s-a refuzat intrarea în Republica Moldova. El a zburat la Chișinău prin Turcia. În timpul însoțirii sale pentru a fi returnat, agresorul l-a imobilizat pe polițistul de frontieră cu o lovitură aplicată pe neașteptate, i-a sustras arma și a deschis focul. Individul a fost rănit în timpul asaltului, iar peste câteva zile a murit la spital. Cadavrul va fi repatriat în Tadjikistan. Rudele au inițiat procedurile necesare cu ajutorul reprezentanților diasporei tadjice la Chișinău.