Poliţiştii au imunitate când vine vorba să fie pedepsiţi pentru tortură, expert
https://www.ipn.md/ro/politistii-au-imunitate-cand-vine-vorba-sa-fie-pedepsiti-pentru-tortura-expert-7967_996896.html
În Republica Moldova poliţiştii au imunitate când vine vorba să fie pedepsiţi pentru acte de tortură. Dacă nu se vor lua măsuri, vom ajunge în situaţii când o persoană care a furat un sac de cartofi face închisoare 6 ani, iar un poliţist care a torturat o persoană se alege cu o sentinţă cu suspendare şi rămâne în funcţie. Declaraţia a fost făcută de către Cristina Pereteatcu, directorul executiv al Amnesty International Moldova, la prezentarea raportului despre combaterea torturii şi relelor tratamente, transmite Info-Prim Neo.
Raportul „O problemă nerezolvată: Combaterea torturii şi relelor tratamente în Republica Moldova” reiterează problemele de sistem, evidenţiate de evenimentele din 7 aprilie 2009, şi anume durata excesivă a detenţiei preventive şi condiţiile de detenţie inadecvate. De asemenea, este menţionat eşecul procurorilor în examinarea plângerilor ce ţin de comportamentul poliţiştilor.
Heather McGill, cercetător Amnesty International pentru Republica Moldova, susţine că toate acestea rezultă în impunitatea celor care comit actele de tortură şi rele tratamente. Cercetătorul a comunicat că în timpul protestelor din 7 aprilie 2009 poliţia a reţinut cel puţin 600 de persoane, sute din ele fiind bătute în incinta secţiilor de poliţie supraaglomerate. În atenţia Procuraturii Generale au parvenit 108 plângeri, dintre care numai 58 au ajuns în judecată. Magistraţii au pronunţat decizii de condamnare numai în două cazuri, în ambele aplicând pedepse cu suspendare. 19 poliţişti au fost achitaţi.
Unele victime sunt lipsite de speranţa să-şi găsească dreptatea acasă şi o caută la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „Eşecul continuu al autorităţilor în a asigura justiţia în cazul încălcărilor flagrante din aprilie 2009 prezintă o dovadă clară că problema fundamentală a impunităţii pentru tortură şi alte rele tratamente nu a fost rezolvată”, a declarat cercetătorul.
Autorii raportului oferă un şir de recomandări care ar putea ajuta autorităţile să combată acest fenomen. „Toţi cei responsabili pentru încălcările drepturilor omului din aprilie 2009 trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei în mod prioritar, iar articolul despre tortură din Codul Penal trebuie să fie modificat pentru a exclude posibilitatea pedepselor suspendate”, a menţionat Heather McGill. Amnesty International insistă că toţi deţinuţii trebuie să treacă un examen medical, odată ce sunt aduşi la poliţie, iar detenţia să nu depăşească 48 de ore, deoarece abuzurile se produc în primele ore de detenţie şi e foarte probabil ca persoana să se refacă timp de 72 de ore şi să nu poată demonstra nimic.
Amnesty International mai îndeamnă autorităţile să instituie o agenţie totalmente independentă, care ar investiga toate plângerile ce ţin de încălcarea drepturilor omului de către poliţie. Aceste recomandări au fost comunicate autorităţilor în cadrul întrunirilor cu oficialii din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei şi Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova, în ajunul lansării raportului. Autorii raportului menţionează că Procuratura Generală a ignorat solicitarea Amnesty International de a se întâlni, ceea ce, spun ei, este regretabil, fiind că aceasta poartă responsabilitatea principală pentru investigarea încălcărilor din 7 aprilie 2009. Experţii susţin că violarea drepturilor omului nu apare din senin şi faptul că asemenea cazuri există este un semn că există unele probleme sistemice în justiţia moldovenească.