logo

Politicile implementate pentru îmbunătăţirea justiţiei dau rezultate, ministru


https://www.ipn.md/ro/politicile-implementate-pentru-imbunatatirea-justitiei-dau-rezultate-ministru-7967_1010688.html

90% dintre participanţii la actul justiţiei susţin că au fost trataţi cu respect de către angajaţii instanţelor de judecată, iar mai bine de jumătate dintre participanţi au aşteptat câte 10 sau 20 de minute pentru a fi deserviţi – termen acceptabil pentru ei. Acestea sunt rezultatele unui studiu cu privire la gradul de satisfacţie a vizitatorilor instanţelor de judecată.

Studiul a fost realizat la comanda Ministerului Justiţiei. Politicile promovate pentru reformarea justiţiei dau rezultate, deşi există unele domenii asupra cărora trebuie pus un accent mai mare, a concluzionat ministrul justiţiei, Oleg Efrim, la evenimentul de prezentare a studiului, transmite IPN.

Prin cercetare s-a urmărit opinia participanţilor la procesul de justiţie. Studiul a fost aplicat în o treime din toate instanţele judecătoreşti din ţară. Oamenii implicaţi în procese de judecată au remarcat în proporţie de 92% că angajaţii instanţelor au vorbit cu ei clar. 86% dintre intervievaţi au declarat că se simt în siguranţă în incinta judecătoriilor. De asemenea, 71% dintre respondenţi sunt mulţumiţi de condiţiile din instanţele de judecată.

Studiul mai arată că mai mult de jumătate din respondenţi nu cunosc despre existenţa Programului Integrat de Gestionare. Ministrul Oleg Efrim afirmă că este surprins şi de faptul că doar 67% dintre respondenţi cunosc despre înregistrarea procesului, deşi aparatajul este mereu la vedere.

Printre recomandările respondenţilor este ca în instanţe să existe acces gratuit la internet, aparate de ceai sau cafea, şi apă potabilă. În unele instanţe de judecată WC-urile sunt încuiate, iar la ele au acces doar angajaţii instituţiilor.

Acesta este al 3-a studiu de acest gen şi reprezintă un instrument de măsurare a rezultatelor strategiei de reformare a justiţiei. Studiul a fost realizat de către compania Magenta Consulting pe un eşantion de 604 persoane intervievate.