logo

Politicile de subvenţionare în agricultură pentru anul 2014 sunt discriminatorii, PPRM


https://www.ipn.md/ro/politicile-de-subventionare-in-agricultura-pentru-anul-2014-sunt-discriminatorii-7965_1010310.html

Partidul Popular din Republica Moldova (PPRM) susţine că politicile de subvenţionare în agricultură pentru anul 2014 au caracter discriminatoriu. Valeriu Cosarciuc, co-preşedinte al PPRM, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că după analiza proiectului regulamentului de subvenţionare, a constatat că puterea nu are de gând să faţă nimic pentru a încuraja munca ţăranilor şi micilor fermieri, chiar dacă aceştia sunt componenta de bază a agriculturii ţării.

PPRM sugerează ca nu mai puţin de jumătate din mijloacele fondului de subvenţionare să fie repartizate pentru gospodăriile ţărăneşti şi producători agricoli mici, care prelucrează până la 70 ha de teren agricol. De asemenea, se propune includerea asociaţiilor de economii şi împrumut în rândul solicitanţilor cu dreptul de a beneficia de subvenţii în numele miilor de fermieri mici care se creditează la acestea.

O altă propunere este ca valoarea maximă a subvenţiei pentru un beneficiar să nu depăşească un milion de lei. Pentru stimularea investiţiilor la înfiinţarea plantaţiilor multianuale, PPRM propune ca suprafaţa minimă eligibilă pentru subvenţionare să fie de 0,1 ha, în loc de 0,5 ha cum prevăd autorităţile. De asemenea, pentru stimularea investiţiilor la producerea legumelor pe teren protejat – sere de iarnă, solarii, tuneluri, suprafaţa minimă eligibilă să fie de 0,01 ha, şi nu de 0,03 ha. Prin aceste propuneri se urmăreşte să fie stimulaţi fermierii mici şi mijlocii, cu posibilităţi financiare reduse.

Cât ţine de stimularea investiţiilor pentru procurarea tehnicii şi utilajului agricol, PPRM propune ca mărimea ajutorului acordat să fie egală cu 60% din cost pentru sistemele de irigare, 50% din cost (dar nu mai mult de 350 de mii lei per beneficiar) pentru tractoare şi echipamente agricole. În cazul grupurilor de producători sau tinerilor fermieri se propune oferirea unei subvenţii în mărime de 70% din costul utilajului.

PPRM insistă şi pe stimularea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare şi procesare. Se propune compensarea a 50% din costul echipamentelor tehnologice şi utilajelor pentru întreprinderile de procesare a strugurilor (de pe o suprafaţă nu mai mare de 20 ha) şi producere a vinului cu indicaţii geografice şi denumire de origine cu o capacitate anuală nu mai mare de 200 tone de vin, amplasate în localităţi rurale. Valeriu Cosarciuc e de părere că prin astfel de acţiuni ar putea fi stimulată construcţia cramelor tradiţionale, iar aceasta va duce la impulsionarea turismului.

Echipa PPRM este convinsă că modificarea regulamentului de subvenţionare în conformitate cu propunerile pe care le face va da un plus de sprijin micilor fermieri şi va impulsiona activitatea agriculturii în ansamblu. Valeriu Cosarciuc a menţionat că, dacă autorităţile nu vor acţiona în favoarea agricultorilor, ar putea fi organizate acţiuni de protest.