logo

Politicile de subvenționare au devenit mai favorabile afacerilor, secretar de stat


https://www.ipn.md/ro/politicile-de-subventionare-au-devenit-mai-favorabile-afacerilor-secretar-de-sta-7966_1038904.html

În 2017, au primit subvenții din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural aproape de două ori mai multe întreprinderi decât în 2016, a comunicat secretarul general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Ușurelu, datorită aprobării Regulamentului de subvenționare a  producătorilor agricoli pe o perioadă de cinci ani (și nu pe un singur an ca mai înainte), politicile de subvenționare au devenit mai predictibile, mai favorabile afacerilor în sector agricol. A fost eficientizată și interconexiunea producătorilor agricoli, a asociațiilor acestora cu ministerul, dar și cu Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA), managementul căreia în 2017 a fost consolidat.

Nicolae Ciubuc, director general AIPA, a reamintit că în 2017 Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural a fost aprobat în sumă de 900 mln lei (inclusiv peste 231 mln lei fondurile ENPARD), cu 200 mln lei mai mult decât  în 2016. Din această sumă, 340 mln lei au  fost direcționați pentru acoperirea datoriilor la subvenționare din anii precedenți, 31 mln lei constituie cota statului în Fondul Național al Viei și Vinului. „Astfel, suma reală pentru subvenționarea producătorilor agricoli în anul curent a constituit 520 de milioane de lei, de peste două ori mai mare decât cea din 2016 (231 mln lei)”, a precizat Ciubuc.

Directorul general AIPA a  spus că, urmare a subvenționării, investițiile atrase de beneficiari în sectorul agricol în 2017 au constituit 4,3 mlrd lei. Au fost create 3900 locuri noi de muncă. Cele mai multe subvenții au fost solicitate pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol (circa 240 mln lei). Potrivit lui  Nicolae Ciubuc, în total în 2017 au fost prezentate 7800 de cereri, cu 40% mai mult decât în 2016. „Vor reveni la începutul anului viitor pentru a analiza dosarele rămase, care vor fi subvenționate din mijloacele Fondului pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural 2018, care potrivit Legii bugetului pe 2018 va constitui 900 mln lei”, a mai spus directorul AIPA.