logo

Politicile anticorupţie propuse de noul cabinet de miniştri


https://www.ipn.md/ro/politicile-anticoruptie-propuse-de-noul-cabinet-de-ministri-7965_1021718.html

Noul cabinet de miniştri îşi propune să implementeze un şir de politici anticorupţie şi să asigure independenţa şi eficienţa instituţiilor. Programul de activitatea al Guvernului prevede printre obiective combaterea corupţiei politice, combaterea corupţiei în organele de drept şi justiţie, împiedicarea îmbogăţirii ilicite şi fraudării utilizării fondurilor externe, precum şi confiscarea produselor infracţiunilor de corupţie şi conexe acestora, transmite IPN.

Noul guvern se angajează să asigure consolidarea sistemului instituţional anticorupţie prin excluderea conflictelor de competenţe, îmbunătăţirea conlucrării şi sincronizarea eficientă a reformelor în cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, Procuraturii Anticorupţie şi Comisiei Naţionale de Integritate, precum şi prin crearea instanţei specializate a judecătorilor care vor examina exclusiv cauze de corupţie.

La fel, urmează să fie invitată o misiune de experţi ai Uniunii Europene pentru a oferi sprijin în activitatea organelor de drept şi a judecătorilor specializaţi în examinarea cauzelor de corupţie. Totodată, urmează să aibă loc delimitarea clară a atribuţiilor de combatere a cazurilor de mare corupţie şi consolidarea capacităţilor CNA şi ale Procuraturii Anticorupţie în acest sens.

În program mai este prevăzută revizuirea Codului de procedură penală în vederea înlăturării impedimentelor formale pentru investigarea cu succes a actelor de corupţie, cu implicarea expertizei Consiliului Europei, dar şi revizuirea cadrului legal în vederea reducerii regimului de imunităţi pentru persoanele cu funcţii de demnitate publică şi cu statut special în cadrul procedurilor penale şi contravenţionale.

Noul executiv îşi propune să perfecţioneze şi cadrul legal cu privire la finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, după consultări suplimentare cu experţii europeni şi societatea civilă, inclusiv prin consolidarea mecanismului de neadmitere sub nici o formă a finanţărilor din afara ţării. Urmează a fi creat un mecanism de implementare uniformă a formulei de stabilire a plafonului mijloacelor financiare ce pot fi virate în fondul electoral al concurentului electoral, precum şi instituirea răspunderii juridice pentru nedeclararea sau depăşirea cheltuielilor de plafon.

Totodată urmează să fie asigurată implementarea legislaţiei cu privire la îmbogăţirea ilicită, confiscarea specială şi confiscarea extinsă a bunurilor provenite din infracţiuni de corupţie şi conexe acestora, precum şi crearea mecanismului de confiscare civilă. La fel, se prevede crearea cadrului legislativ necesar pentru organizarea activităţii de investigare financiară, depistare, urmărire şi conservare a bunurilor provenite din infracţiuni pentru asigurarea confiscării acestora, inclusiv pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin infracţiuni, în special prin infracţiuni de corupţie.

Programul de activitatea al Guvernului a fost publicat pe pagina electronică a Parlamentului. Şedinţa de învestire a noului cabinet de miniştri este anunţată pentru ora 14.00.