Politicienii moldoveni nu ştiu să fie sinceri, de aceea primesc lovituri, Viorel Cibotaru
https://www.ipn.md/ro/politicienii-moldoveni-nu-stiu-sa-fie-sinceri-de-aceea-primesc-7965_989636.html
Politicienii moldoveni încă nu au învăţat să fie sinceri cu presa, dar şi cu societatea, şi în acelaşi timp, să păstreze confidenţialitatea atunci când negociază anumite lucruri. Este opinia analistului politic, Viorel Cibotaru. El a declarat pentru Info-Prim Neo că gestul ex-liderului AMN, Serafim Urecheanu şi liderului PLDM, Vlad Filat, de a ascunde că s-a discutat şi despre funcţii în cazul fuzionării celor două partide, a fost urât, deoarece, după cum s-a dovedit, ex-liderul AMN a fost înaintat pentru preşedinţia Curţii de Conturi.
Viorel Cibotaru crede că, atât Vlad Filat, cât şi Serafim Urecheanu, ar fi trebuit să menţioneze, într-un mod subtil şi profesionist, că discută despre funcţii, fără a specifica despre ce anume este vorba, dacă nu au dorit să dea în vileag prea multe detalii. Potrivit analistului, nesinceritatea politicienilor în acest şi în alte cazuri similare vine de la înţelegerea greşită a negocierilor despre funcţii ca ceva nedemn, ruşinos. Or, în condiţii politice normale, funcţiile sunt în mod firesc expresia pârghiilor de control asupra puterii şi puterea este în mod firesc scopul luptei politice. Nesinceritatea politicienilor crează vid de informaţie necesară presei şi societăţii şi provoacă zvonuri care lovesc inclusiv în politicienii nesinceri, spune Viorel Cibotaru.
Analistul nu exclude, însă, nici varianta că decizia de a-l înainta pe ex-preşedintele Alianţei „Moldova Noastră” la şefia Curţii de Conturi putea fi luată pe ultima sută de metri. Viorel Cibotaru spune că în cultura politicului moldovenesc există şi situaţii când anumite probleme nu sunt negociate de către şefi, ci de intermediari sau de persoane apropiate liderilor. Odată ce intermediarii ajung la o înţelegere, liderii de partide doar semnează hârtiile în semn de acord. „Urecheanu, poate, nici nu a discutat cu Filat despre funcţii. Vlad Filat, poate, a acceptat propunerea pe care i-au făcut-o intermediarii şi, până la urmă, ambii au bătut palma”, a opinat analistul.
Pe de altă parte, Viorel Cibotaru nu exclude nici faptul că funcţia lui Serafim Urecheanu putea fi decisă de comun acord cu liderii celorlalte partide din alianţa de guvernământ, pentru a avea susţinerea acestora în plenul Parlamentului.
La mijlocul lunii martie, Serafim Urecheanu şi Vlad Filat, au anunţat despre fuzionarea AMN cu PLDM. Fuziunea prin absorbţie a fost acceptată la congresele celor două partide, pe 9 şi, respectiv, 10 aprilie. Întrebaţi de jurnalişti dacă se negociază şi funcţii în cadrul negocierilor, ambii lideri au declarat că funcţiile nu îi interesează şi că interesul naţional este mai important.
Vineri, 15 aprilie, PLDM a înaintat candidatura lui Serafim Urecheanu la funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi. Propunerea nu a fost examinată la acea şedinţă a Legislativului din lipsă de cvorum.
Şi ex-liderul Mişcării Acţiunea Europeană, Veaceslav Untilă, a negat într-o emisiune la Radio Moldova că ar fi negociat funcţii în cazul fuzionării cu Partidul Liberal. „Nu am discutat nimic despre funcţii, pe noi nu ne interesează aceasta la moment. Vrem să aducem un mesaj către alegători că există partide care pun interesul naţional mai presus decât cel propriu”, a declarat Veaceslav Untilă ca răspuns la afirmaţia făcută în aceeaşi emisiune că acesta „va primi în schimbul fuzionării cu PL o funcţie importantă din stat, poate chiar o funcţie de conducere a unei instituţii care se ocupă de securitatea naţională”, notează Info-Prim Neo.