logo

Politicienii au furat nu doar miliardul, ci şi speranţa europeană şi independenţa. Ciclu IPN


https://www.ipn.md/ro/politicienii-au-furat-nu-doar-miliardul-ci-si-speranta-europeana-7978_1022123.html

În ce punct al dezvoltării sale istorice sub aspect economic, social şi politic se află Republica Moldova la cea de-a 24-a aniversare a Independenţei? Procesul de dezvoltare este unul firesc, cu întârziere, în ritmuri anticipate? Care sunt lecţiile învăţate şi lecţiile de învăţat? Şi care este perspectiva apropiată şi îndepărtată a societăţii moldoveneşti şi în special sub aspectul integrării europene? La aceste întrebări a încercat să răspundă Agenţia de presă IPN în cadrul unui ciclu de materiale cu genericul: „Moldova la 24 de ani: Cine suntem? Încotro mergem?”, solicitând opiniile mai multor experţi din diferite domenii.
---

Olga Nicolenco, expertă în politologie, spune că, din păcate, nu putem vorbi acum despre o dezvoltare a Republicii Moldova, acest termen însemnând îmbunătăţire, evoluţie, progres. Ceea ce se întâmplă la noi în ultimul sfert de secol poate fi calificat doar ca stagnare, involuţie şi regres. Din care cauză şi această aniversare va trece fără nicio umbră de mândrie în sufletul cetăţeanului de rând, care va „sărbători” încă o aniversare a deznădejdii naţionale.

„Fără ezitare condamn şi fac responsabilă, în primul rând, clasa politică autohtonă pentru această deznădejde, adânc plantată în sufletul şi mintea moldovenilor. Deosebit de crâncenă dezamăgirea a fost în ultimii şase ani, după ce conaţionalii mei le-au dat politicienilor, fals declaraţi pro-democraţi şi pro-europeni, vot de încredere în repetate rânduri – în 2009, 2010 şi 2014 la alegeri parlamentare, în 2011 şi 2015 la alegeri locale”, subliniază Olga Nicolenco.

Dar acest vot al poporului a fost batjocorit – spune ea – umilit şi pângărit de politicieni. „Acei politicieni care, în doar câteva zile, din nou vor apărea în toate sursele media şi, cu rânjetul pe mutrele lor satisfăcute de hoţiile interminabile, din nou vor veni să ne „fericească” cu noi minciuni şi promisiuni despre viitorul nostru luminos, care, iaca-iaca, îi după colţ. Sper foarte mult că cetăţenii au învăţat lecţia şi vor boicota aceste deflagraţii verbale aiurite”.

Iată de ce, potrivit Olgăi Nicolenco, în acest sfârşit de august al lui 2015, noi, cetăţenii, nu vom avea nici prilej, dar nici poftă de a sărbători ceva alături de politicieni, „care ne-au furat nu doar miliardul, ne-au furat locul în istorie, speranţa europeană şi însuşi independenţa”.

Mariana Galben, IPN