logo

„Politici prietenoase familiei: promovarea inițiativelor privind reconcilierea vieții personale cu cea profesională”


https://www.ipn.md/ro/politici-prietenoase-familiei-promovarea-initiativelor-privind-reconcilierea-vie-7542_1093032.html

INVITAȚIE SESIUNE DE INFORMARE

 „Politici prietenoase familiei:

promovarea inițiativelor privind reconcilierea vieții personale cu cea profesională”

Stimată Doamnă/Stimate Domn,

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), cu suportul financiar al Agenției Austriece de Dezvoltare (ADA) şi cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova vă invită la o sesiune de informare ce ține de subiectul privind promovarea inițiativelor prietenoase familiei la locul de muncă ce asigură reconcilierea vieții personale cu cea profesională.

Atelierul va fi organizat marți, 1 noiembrie 2022, începând cu ora 10.00, în incita Summit Events, Strada Tighina 49/3, Sala Barcelona.


Scopul evenimentul este de a prezenta situația actuală din Republica Moldova, de a familiariza instituțiile media, persoanele responsabile de comunicare, dar și reprezentanții societății civile cu principiul privind echilibrarea vieții personale cu cea profesională și a explica participanților ultimele modificări legislative, precum și identificarea instrumentelor pentru a asigura reconcilierea vieții de familie cu cea profesională.

Echilibrul dintre viața profesională și viața privată a devenit o provocare pentru familiile cu copii mici și îngrijitori. Potrivit studiului Generații și Gen, în Republica Moldova doar 5% din populație reușesc să combine viața de familie cu cea profesională.

În Republica Moldova, părinții au mai multe posibilități de a combina viața de familie cu cea profesională. La nivel naţional au fost adoptate o serie de prevederi ce au avut drept scop asigurarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată a părinților, precum și facilitarea accesului părinţilor cu copii mici la piaţa muncii. Printre politici publice aprobate se include: (i) mai multe opțiuni privind durata concediului de îngrijire a copilului; (ii) posibilitatea părinților de a lua concomitent concediu de îngrijire a copilului, sau de a partaja între ei; (iii) pentru tați condiții mai accesibile ca să beneficieze de concediu paternal; (iv) program flexibil de muncă. Totodată autoritățile sunt în proces de a aproba inițiative cu privire la crearea și extinderea spectrului de servicii de îngrijire a copilului.

Instituțiile media și organizațiile societății civile au un rol esențial pentru informarea, educarea și dezvoltarea societății. Experiența Republicii Moldova evidențiază faptul că inițiativele legislative nu au impactul scontat dacă societatea nu este informată și nu beneficiază de oportunitățile asigurate de către autorități. Conștientizăm, că există riscul ca modificările legislative aprobate în ultima perioadă să nu se bucure de o popularitate în rândul cetățenilor dacă aceștia la rândul său nu vor cunoaște și nu vor ști cum să le aplice în practică. Considerăm că instituțiile media și persoanele responsabile de comunicare pot contribui enorma la informarea societăți cu privire la oportunitățile de a combina viața de familie cu cea profesională și de a înțelege ce instrumente pot utiliza.


În această ordine de idei, invităm pe toți doritorii să participe la această se sesiune de informare. Totodată, din cauza locurilor limită disponibile, solicităm respectuos înregistrarea prealabilă pînă la sfîrșitul zilei de 28 octombrie curent, accesînd următorul link: https://forms.gle/Qj5CsZgFj7iCv9xJ6


Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa: crimussandnic1987@gmail.com sau la numărul de telefon +373 69844829 , persoana de contact Cristina Cojocaru.

 

AGENDA DE LUCRU

1 noiembrie 2022

09:30 – 10:00

Înregistrarea participanților – Cafea de Bun Venit

 

10:00 – 10:10

Cuvânt de Salut

Reprezentant/ă UNFPA Moldova

 

10:10 – 10:30

 

Politici prietenoase familiei în Republica Moldova

Principiul asigurării reconcilierii vieții profesionale cu cea de familie:  Provocări și Viziuni

echipa Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, CPD

Prezentarea ultimelor modificări legislative:

 

10:30 – 11:30

 

Sesiunea I: Programe flexibile de muncă și concediile sociale

formator: Alexandru Ghețu, Șef al Direcției Politici în domeniul raporturilor de muncă și parteneriatului social, Ministerul Muncii și Protecției Sociale

11:30 - 12:00

Discuții și întrebări

12:00 - 13:00

Pauză de prânz

 

13:00 – 14:00

 

Sesiunea II: Indemnizații adresate familiilor cu copii

 formatoare: Lidia Ghidiu, Casa Națională de Asigurări Sociale

 

14:00 – 14:30

 

Discuții și întrebări

 

14:30 – 15:00

 

Pauză de cafea

 

15:00 – 16:00

 

Sesiunea III: Indemnizații de maternitate și incapacitate temporară de muncă

formatoare: Carolina Rotaru, Casa Națională de Asigurări Sociale

 

16:00 – 16:30

 

Discuții și întrebări

16:30 – 17:30

Încheierea evenimentului - Fourchette

 

*******

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.