logo

Politici, echilibrate între stadionul de plajă, gazoductul romanesc și muntele Athos Revista IPN


https://www.ipn.md/ro/politici-echilibrate-intre-stadionul-de-plaja-gazoductul-romanesc-si-7978_1075842.html

Revista IPN a evenimentelor și tendințelor social - politice (24 -30.08.2020)

Evenimentele săptămânii, succint


ZIUA INDEPENDENȚEI

Șeful statului, împreună cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și cu prim-ministrul Ion Chicu au depus flori, au dat mesaje de felicitare etc...

Igor Dodon a prezentat raportul de activitate pentru perioada de 3,5 ani.
 
Ziua Independenței în viziunea lui Mihai Cotorobai, avocat al poporului, într-un OP-ED pentru IPN de Victor Pelin, felicitările unor șefi de state, declarația PUN.

SCANDAL

Deputatul Iurie Reniță și liderul „Partidul Nostru”, Renato Usatîi au anticipat călătoria lui Igor Dodon din 28 august pe muntele Athos.

Deputatul PAS Radu Marian a sesizat instanțele că la nunta fiului prim-ministrului Ion Chicu de pe 28 august ar fi mai mult de 100 de invitați.

SĂNĂTATEA PUBLICĂ

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, s-a infectat cu noul coronavirus. 624 de cazuri de COVID-19 într-o singură zi.

ALEGERI

Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie a început marți, 25 august.

Promo-LEX a publicat primul raport de monitorizare a perioadei pre-electorale cuprinsă între 21 mai – 25 august 2020.

S-au anunțat noi candidați în campania de alegeri prezidențiale. Partidele își marchează prezența în campanie.

ECONOMIE

Evenimentul de inaugurare a Gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău va avea loc altă dată.

BERD a achiziționat o cotă de participare de 25% în compania de transport gaze Vestmoldtransgaz.

Pierderile sectorului viticulturii ajung la 25-30% din recolta așteptată, spune ministrul Ion Perju,

CRIZA DIN PDM

Membrii OT Briceni a Partidului Democrat (PDM) AU declarat pe 24 august că părăsesc formațiunea.

Președinții Organizațiilor Teritoriale au declarat că susțin conducerea PDM și pe liderul Pavel Filip.

MOLDOVA PE PLAN EXTERN

Ana Guțu, șeful Departamentului pentru relația cu Republica Moldova (DRRM) în Guvernul de la București, spune la Europa Liberă că dialogul la nivel înalt lipsește și opinează despre ce trebuie de făcut pentru a fi reluat.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a discutat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Oleg Țulea, a găzduit vizita oficială în Republica Moldova a omologului turc, Mevlüt Çavușoglu
.

Evenimentele săptămânii, detaliat

ZIUA INDEPENDENȚEI

Șeful statului, împreună cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și cu prim-ministrul Ion Chicu au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate” din capitală.

Ei au dat mesaje de felicitare. În special, președintele Dodon a relevat că în condițiile COVID-ului și secetei, „două mari năpaste”, i-a fost foarte dificil să guverneze Republica Moldova, să identifice soluții și să asigure plata pensiilor și salariilor, să găsească bani pentru drumuri și pentru ajutoare financiare.

Premierul Ion Chicu a spus că Guvernul a tratat actuala criză ca o oportunitate de a iniția reforme pentru revitalizarea economiei în beneficiul cetățenilor – „ lansarea unor Platforme Industriale Multifuncționale care vor genera locuri de muncă, (...) instrumentele IT pentru a promova educația la distanță”. Prim-ministrul Republicii Moldova a participat la ceremonia de decernare a Premiului Național, care a avut 6 nominalizări în domeniul medicinii. Președintele Igor Dodon a participat la inaugurarea unui stadion de plajă, construit cu o finanțare de 80 la sută de către FIFA.

Conform deciziei Guvernului, bugetarii dispun până pe 31 august de o minivacanță, pentru care au recuperat deja o zi de sâmbătă.

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a subliniat că „avem o singură țară, Republica Moldova. Toate gândurile și preocupările noastre sunt pentru ea și pentru oamenii ei”. Dânsa a conferit Medalia Democrației colectivului Instituției Medico-Sanitare Publice Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă și Centrului de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități (adulte) din municipiul Bălți, precum și diplome de gradul I, II și III ale Parlamentului mai multor medici, profesori, bibliotecari, primari, altor persoane de diferite profesii din aproape toate raioanele țării.

În ajun, Igor Dodon a prezentat raportul de activitate pentru perioada de 3,5 ani. La capitolul statalitate, neutralitate şi integritate, au fost trecute inclusiv fapte gen stabilirea zilei de 2 februarie drept Zi a statalității Moldovei şi declararea anului 2018 drept Anul lui Ștefan cel Mare, Domnitor al Moldovei.

În sfera socială, preşedintele susţine că, la inițiativa sa, în anul 2020 a fost modificată Legea bugetului asigurărilor sociale în interesul pensionarilor, medicilor și bugetarilor cu salarii mici.

A fost menționată acordarea ajutorului de șomaj unic în cuantum de 2 775 lei, pentru perioada stării de urgență, programele de aprovizionare a cu apă și gaze a localităților; iluminarea stradală; salubrizarea și lichidarea gunoiștilor neautorizate; exportul în Federația Rusă; călătoriile președintelui în exterior doar cu rute ordinare, etc.

Timpul.md a publicat pe 30 august o viziune critică asupra raportului, întitulată „Ce-a promis și ce-a făcut!? Întrebări fără răspuns la „Raportul de activitate al Președintelui Igor Dodon”.

Mihai Cotorobai, avocat al poporului, afirmă în contextul aniversării Independenței că „rămânem cea mai săraca țară din Europa pentru că acceptăm să fim furați”. Situația se poate schimba în cazul în care respectul pentru drepturile și libertățile omului va deveni o prioritate absolută în Republica Moldova, iar autoritățile ar acționa în spiritul principiilor bunei guvernări. Buna guvernare presupune respectarea totală a drepturilor omului, asigurarea supremației legii, sector public eficient, transparența actului de guvernare, echitate, dezvoltare durabilă, atitudini și valori care promovează responsabilitatea, solidaritatea și toleranța”, a precizat Mihail Cotorobai”.

Într-un OP-ED pentru IPN, Victor Pelin citează datele unui BOP care spune că pentru familiile cetățenilor moldoveni cele mai importante sărbători rămân a fie cele religioase – 88%, ceea ce e firesc. Surprinzător este că sărbătorile naționale sunt marcate de doar aproximativ 2% din cetățeni. Întrebați direct despre zilele pe care le sărbătoresc moldovenii, sociologii au stabilit că Ziua Independenței este sărbătorită, la fel ca și Ziua Vinului, de aproximativ 20%. Pentru comparație merită să se menționeze că: Ziua Victorie – 9 mai, este sărbătorită de 30% de cetățeni; 8 martie – 50%; Hramul localității – 70%; Paștele și Crăciunul – 90%.

Aceasta îi permite autorului să presupună că „în viitorul apropiat există riscul ca printre cetățeni nu numai Ziua Vinului să fie mai populară decât Ziua Independenței, ci și Ziua Diasporei, care de mai mulți ani se marchează regulat chiar în ajunul Zilei Independenții. În astfel de circumstanțe, s-ar putea ajunge la ideea sărbătorii concomitente a zilelor Diasporei și Independenței. Ar fi trist să se întâmple așa...”

Presa a scris că președintele Igor Dodon a primit felicitări cu ocazia Zilei Independenței de la Vladimir Putin, Emmanuel Macron, Sergio Mattarella, Xi Jinping, Frank-Walther Steinmeier, de la omologul său bulgar, estonian, olandez, elvețian, kazahstanez, armean, azer, turkmen, kârgâz.

Din partea UE Ziua Independenței a Republicii Moldova a fost salutată de Peter Michalko.

Președintele Donald Trump nu l-a felicitat pe Igor Dodon. În schimb, secretarul de stat, Mike Pompeo, a felicitat Republica Moldova și a relevat că scrutinul prezidențial din această toamnă va reprezenta o etapă importantă în independența și dezvoltarea democratică a țării. „În numele Guvernului Statelor Unite și al poporului american, felicit poporul Republicii Moldova cu ocazia Zilei Independenței. Din 1991, Statele Unite au fost un partener dedicat Moldovei, pe măsură ce continuați pe calea spre prosperitate economică, bună guvernare și integrare europeană.″, se arată în mesajul lui Mike Pompeo.

Partidului Unității Naționale a emis o declarație în care se menționează că „obiectivele Declarației de Independență au fost înlocuite cu o falsă frazeologie statalistă, care înseamnă în realitate o stare de vasalitate continuă față de fostul centru politic de la Moscova, în detrimentul traseului occidental ce-i fusese hărăzit.

Pentru a frâna dezvoltarea societății moldovenești și a-i ține în sărăcie și izolare pe cetățeni, actul istoric de la 27 august 1991 a fost contrapus României, Țării din care facem parte din punct de vedere spiritual, cultural și istoric.

După 29 de ani de experimente politice eșuate a venit timpul să facem următorul pas care se impune, în mod firesc și logic, după proclamarea Independenței: Unirea cu România.

SCANDAL

În ajunul Zilei Independenței deputatul Iurie Reniță și liderul „Partidul Nostru”, Renato Usatîi au anunțat, separat unul de altul, că Igor Dodon va merge în Grecia vineri, 28 august.

Usatîi a făcut public un document de la SPPS, legat de călătorie, iar potrivit lui Reniță, în Grecia era stabilit să meargă fratele șefului statului, Alexandru Dodon, socialiștii Oleg Teterea și Vlad Batrîncea, consilierul Serghei Gaiciuc, dar și fostul deputat rus, Oleg Pakholkov, care fusese primit „boierește” la reședința de la Condrița, ceea ce a scandalizat opinia publică.

„Și dacă astăzi nu plec, atunci cine-i balabol?”, a contestat șeful statului aceste „amănunte de așternut”, pentru ca a doua zi, de pe muntele Athos, să îndemne „pe toți cei care puteți sa petreceți aceste zile de sărbătoare în liniște sufletească și rugăciune, să transmiteți gânduri bune către apropiați, către țară, să ne cultivăm încrederea că vom trece cu bine și de aceste vremuri complicate”.

Deputatul PAS Radu Marian a sesizat atât reprezentanții Ministerului de Interne, cât și Inspectoratul General al Poliției despre faptul că, în adresa sa, au parvenit informații, precum că la nunta fiului prim-ministrului Ion Chicu de pe 28 august ar fi mai mult de 100 de invitați. După ce blogherul Ilie Plămădeală, cunoscut și drept The Duck Show, a publicat un filmuleț în care relata despre presupusul eveniment, premierul ar fi fost gata să îl amâne, însă până la urmă s-ar fi decis ca acesta să aibă loc, dar cu măsuri sporite de securitate. Angajații restaurantului unde ar fi avut loc presupusa nuntă a feciorului lui Ion Chicu ar fi fost amenințați cu pedepse penale, dacă divulgă informații despre eveniment, a transmis realitatea.md, cu referire la surse anonime. Conform portalului menționat, personalului i-ar fi fost confiscate telefoanele pe durata ceremoniei.

SĂNĂTATEA PUBLICĂ

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a scris pe FB în ziua de 28 august că s-a infectat cu noul coronavirus: „În aceste momente și eu mă lupt cu boala. Nu în calitatea mea de ministru, dar ca pacient testat pozitiv la COVID-19.

624 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate pe parcursul zilei de 26 august, în Republica Moldova, acesta fiind al doilea cel mai mare anti-record fixat.

Starea de urgență în sănătate a fost prelungită până pe 15 septembrie.

Cetățenii din 53 de state, dar și moldovenii care traversează frontiera pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor trebui să stea în carantină 14 zile. Lista „roșie” a țărilor a fost elaborată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a fost publicată vineri, 28 august. Cei care vin din alte state decât cele indicate în listă, vor fi scutiți de regimul de carantină.

ALEGERI

Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie a început marți, 25 august. În această perioadă, Comisia Electorală Centrală coordonează activitatea tuturor organelor electorale în vederea pregătirii și desfășurării scrutinului. Totodată, constituie circumscripțiile electorale și consiliile electorale de circumscripție și supraveghează activitatea acestor consilii.

În baza datelor prezentate de Ministerul Justiției, CEC publică lista partidelor și altor organizații social-politice care au dreptul de a participa la alegeri, înregistrează candidații și persoanele de încredere ale acestora.

CEC urmează să stabilească locul și timpul primirii documentelor necesare pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Procesul de desemnare a candidaților începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor și se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

Promo-LEX a publicat primul raport de monitorizare a perioadei pre-electorale cuprinsă între 21 mai – 25 august 2020. Directorul de programe Pavel Postica, a constatat că în timp ce unele partide și-au desemnat candidații înainte de termen, altele și-au asumat meritele pentru activități efectuate pe bani publici. Promo-LEX a constatat că, PPPDA, PAS, PUN și MPU au realizat activități ce pot fi calificate drept desemnare înainte de termen a candidaților.

De asemenea, cu referință la cel puțin cinci actori politici– PRO Moldova, PN, PAS, PUN, MPU – au fost raportate campanii politice cu potențial impact electoral. Iar în cazul actualului Președinte și a două partide – PSRM și PPȘ – au fost observate activități care pot fi apreciate drept asumarea meritelor pentru activități efectuate pe bani publici.

Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru și primarul municipiului Bălți, a anunțat vineri cu prilejul Zilei Independenței, că va candida la alegerile prezidențiale din această toamnă, iar Consiliul Politic Național al PLDM a aprobat în unanimitate candidatura lui Tudor Deliu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova. Anterior, s-a dat publicității că de la PAS va candida Maia Sandu , de la Platforma DA Andrei Năstase, de la PUN – Octavian Țîcu, de la Mișcarea Politică UNIREA – Dorin Chirtoacă.

Partidul Acasă Construim Europa (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, vine cu o adresare către Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Unității Naționale și Blocul politic Unirea. „Alegerea unui președinte proeuropean este o prioritate națională, deci, propunem să privim obiectiv în viitor și să facem un parteneriat pentru aceste alegeri... Astfel de decizii se iau greu, însă sunt necesare pentru un scop nobil – dezvoltarea Republicii Moldova”, se menționează în adresarea „constructorilor” care și-au făcut nume pe vremurile puterii precedente.

Mișcarea Politică Unirea a depus, pe 29 august, actele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrarea blocului electoral „Unirea”, în vederea participării la alegerile prezidențiale. Valeriu Munteanu, președinte al Partidului Uniunea Salvați Basarabia (USB), spune că au existat discuții cu PAS, cu Platforma DA, cu PLDM, când era condus de Tudor Deliu, dar nicio întâlnire nu s-a soldat cu succes”. De asemenea, au fost apeluri pentru identificarea unei soluții politice comune cu Partidul Unității Naționale, dar toate au fost declinate, precizează Valeriu Munteanu.

Cât despre apelul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, de a lansa negocieri „în eventualitatea unirii forțelor, pentru a spori șansele de câștig ale candidatului proeuropean” la prezidențiale, Valeriu Munteanu spune că nu a văzut un demers din partea respectivului partid și nu cunoaște ce reprezintă acesta. Cert este, spune el, că nu va accepta să discute cu cei care au tangență cu furtul miliardului sau „sunt în slujba Moscovei”.

Mădălin Necșuțu, corespondent Balkan Insight la Chișinău și reporter la Centrul de Investigații Jurnalistice notează că „partidul „Șor” este o construcție foarte interesantă care nu are treabă nici cu o ideologie, nici cu stânga, cu dreapta, cu antieuropean sau pro-rus, ci este un partid care cumpără. Dispune de o bază materială foarte mare și, efectiv, cumpără tot la bucată. Știm foarte bine cum funcționează acest partid prin aceste magazine și. Iarăși. fie că vorbim de puncte fixe sau mobile, acele mașini care circulă din zonă în zonă și prin circuitul lor inclusiv se fac liste cu ce își doresc oamenii.

Consolidarea eforturilor împotriva celor care vor să falsifice alegerile este extrem de importantă, votul oamenilor trebuie să fie apărat, iar PAS și Platforma DA trebuie să monitorizeze procesul electoral în toate secțiile de votare din țară și de peste hotare. Declarația aparține deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, și vine ca răspuns la propunerile Platformei DA cu privire la consolidarea eforturilor pentru a avea un scrutin electoral prezidențial liber și corect.
„PAS planifică să delege în absolut toate secțiile de votare câte trei persoane – membri ai birourilor, observatori și reprezentanți cu drept de vot consultativ. Dacă și Platforma DA va face la fel, atunci fără îndoială că s-ar minimiza riscurile fraudării”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Politologul Aurelia Peru amintește pe FB despre promisiunea lui Vladimir Voronin, din 1996, despre lichidarea instituției prezidențiale, în caz de victorie: „Vă mai amintiți? Și Andrian Candu, în 2018, afirma că ar putea pune problema necesității păstrării instituției prezidențiale”, a mai menționat dânsa, adăugând: „Moldova are nevoie de un parlamentarism sănătos. Asta este soluția împotriva statului captiv, a președinților autoritari, a „păpușarilor”, a unor defalcări enorme din buget care nu merită și nu se îndreptățesc. Dacă aș candida, aș veni cu unicul slogan: „Moldova nu are nevoie de instituție prezidențială!”. Astăzi, însă, ne pregătim să votăm deștept la 1 noiembrie”.

ECONOMIE

Evenimentul de inaugurare a Gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care trebuia să aibă loc joi, 27 august 2020, a fost amânat pentru o altă dată. Consilierul premierului Ion Chicu, Boris Harea a specificat că „festivitatea va avea loc după pandemie”.

Pe 12 august 2020, premierul Ion Chicu anunțase că i-a făcut o invitație omologului său, Ludovic Orban, pentru a participa la eveniment. După aceasta, Ludovic Orban a atras „atenția autorităților vremelnice din Republica Moldova să nu încerce să politizeze acest subiect. Este o investiție făcută de statul român, prin intermediul unei companii a statului român, o investiție care a fost finanțată de noi și care urmărește să ofere locuitorilor Basarabiei o sursă alternativă de alimentare cu gaz natural", a afirmat Ludovic Orban.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a achiziționat o cotă de participare de 25% în compania de transport gaze Vestmoldtransgaz, care operează conducta de transport de gaze nou construită Ungheni-Chișinău, se menționează într-un comunicat de presă al BERD.
 
BERD a acordat asistență VMTG în ceea ce privește componenta de mediu și social a proiectului gazoductului Ungheni-Chișinău, asigurându-se de respectarea celor mai înalte standarde în implementarea acestui proiect.

Înființată în 2014, Vestmoldtransgaz deține și administrează rețeaua de conducte de gaze din vestul Moldovei și oferă servicii de transport gaze naturale în Moldova. În 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz SRL, o subsidiara a SNTGN Transgaz, SA compania care operează sistemul românesc de transport de gaze naturale.

Conducta Ungheni-Chișinău cu o lungime de 120 km va deveni în curând operațională. Construcția conductei a fost susținută și de un împrumut de 38 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI), precum și de o investiție de capital propriu de la Eurotransgaz.

Pierderile sectorului viticulturii ajung la 25-30% din recolta așteptată. O spune ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, care susține că sectorul vitivinicol al Republicii Moldova a fost afectat, în acest an, de două crize. Pe de o parte, criza pandemică, pe de altă parte – seceta. Despre acest lucru ministrul Ion Perju a vorbit în cadrul conferinței naționale a filierei vitivinicole, ediția a VI-a. „Obiectivul principal pe care îl avem acum este recoltarea și achiziționarea integrală a recoltei de struguri în termene optime. Întreprindem măsurile necesare pentru diminuarea consecințelor secetei”, a menționat Ion Perju,

CRIZA DIN PDM

Membrii Organizației Teritoriale Briceni a Partidului Democrat (PDM) AU declarat pe 24 august că părăsesc formațiunea. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a biroului executiv al Organizației teritoriale din raionul Briceni, unde a participat primarul și mai mulți consilieri.

Cu o reacție a venit secretarul general al PDM, Alexandru Jizdan, care s-a arătat sigur că această declarație nu este agreată de majoritatea colegilor din Briceni: „Frigăruii au devenit o metodă populară pentru unii politicieni din Moldova în vederea achiziționării rapide a unor eventuali suporteri din teritoriu”.

Potrivit unui comunicat de presă, conducerea Partidului Democrat din Moldova (PDM) a avut o ședință comună cu președinții Organizațiilor Teritoriale, deputați democrați și miniștri desemnați în Guvern de PDM. “Cei care au luat cuvântul au constatat că mare parte din informațiile prezentate în ultima vreme în mass-media cu privire la așa-zisele plecări din PDM sunt false, fiind puse la cale de o întreagă mașinărie de propagandă. Așa stau lucrurile în cazul Organizațiilor Teritoriale din Orhei, Briceni, Cahul și Florești”, se spune în comunicat.

De asemenea, președinții Organizațiilor Teritoriale au declarat că susțin conducerea PDM și pe liderul Pavel Filip, care a demonstrat caracter, dar și multă înțelepciune și raționament în gestionarea situațiilor dificile. “Ei au declarat că o asemenea comunicare bună cum este acum în partid nu a mai fost și s-au arătat încrezători că Partidul Democrat are un viitor frumos, iar puterea echipei este în unitate”, menționează partidul.

MOLDOVA PE PLAN EXTERN

Ana Guțu, șeful Departamentului pentru relația cu Republica Moldova (DRRM) în Guvernul de la București, spune la Europa Liberă că dialogul la nivel lipsește, iar pentru reluarea lui „Republica Moldova trebuie să-și asume deschis parcursul său european și să îndeplinească toate angajamentele pe care și le-a luat la semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană.

Și partea politică a acestui acord vorbește foarte clar despre statul de drept, reforma justiției, primordialitatea legii și lucrurile astea probabil că mai suferă anumite carențe în Republica Moldova. Sper ca acest dialog să fie unul mai intens, ne așteaptă o rundă de alegeri, și în România sunt alegerile locale și parlamentare, și în Republica Moldova ne așteaptă alegerile prezidențiale. Este foarte important ca discursul politic care emană de aici, din Republica Moldova către România, să fie unul corect, onest, de parteneriat pe bază de paritate și nu unul împestrițat de critici, animozități ș.a.m.d.”

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a avut pe 26 august o întrevedere cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

Interlocutorii au făcut o trecere în revistă a relațiilor de cooperare moldo-americană pe diferite dimensiuni și au discutat mai multe aspecte privind perspectiva de dezvoltare și intensificare a acestora.

Totodată, a fost abordată situația legată de gestionarea crizei pandemice COVID-19. În context, speakerul a reiterat mulțumirile autorităților țării noastre pentru suportul acordat de Guvernul american în combaterea crizei, precum și pentru tot sprijinul oferit constant în diferite domenii.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Oleg Țulea, a găzduit vizita oficială în Republica Moldova a omologului turc, Mevlüt Çavușoglu. Agenda vizitei înaltului demnitar turc a inclus participarea la prima ședință a Grupului comun pentru planificare strategică, întrevederi de lucru cu președintele Igor Dodon și prim-ministrul Ion Chicu, precum și participarea pe data de 27 august la ceremonia oficială de inaugurarea a Consulatului General al Republicii Turcia la Comrat, dar și o întâlnire cu conducerea autonomiei.

SUBIECTE DE URMĂRIT

Atât președintele țării, cât și prim-ministrul continuă să arate mostre de sfidare a recomandărilor Comisiei de urgență în sănătate. În timp ce un participant la ședințele Guvernului a fost testat pozitiv de COVID-19, numărul infectărilor nu scade și se prevede o sporire a pericolului de răspândire a infecției în legătură cu începutul anului de studii în școli, precum și derularea campaniei de alegeri prezidențiale.

Cultivatorii de grăunțoase au recurs la proteste de stradă pentru a obliga guvernarea să ia măsuri de menținere a ramurii pe linia de plutire. În lipsa nutrețurilor se conturează un impas și în sectorul zootehnic, mai ales, pe segmentul gospodăriilor individuale țărănești. Din nou se va ajunge la proteste în stradă?

A început campania alegerilor prezidențiale. Cum va arăta ea – în întregime și pe componente - în condițiile pandemiei, care încă nici pe departe nu este sub stăpânirea omului, nici de știință, nici de stat?

Schimbările climaterice, lipsa apei, gestionarea deșeurilor, depopularea etc. au devenit probleme ale zilei curente în Republica Moldova. Starea lucrurilor este absolut deconenctată de la răspunsurile care deja există și sunt aplicate în țările lumii, în timp ce clasa politică rivalizează pe interese de grup și toacă banii, pe care va trebui să-i întoarcă generațiile viitoare.


Iurie Vition, IPN
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Acest produs media este realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova (FSM). Punctul de vedere al autorului materialului nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse".