logo

Politica Europeană de Vecinătate are nevoie de o calibrare, eurodeputat


https://www.ipn.md/ro/politica-europeana-de-vecinatate-are-nevoie-de-o-calibrare-eurodeputat-7965_1018845.html

Politica Europeană de Vecinătate are nevoie de o calibrare în ceea ce priveşte obiectivele, interesele, instrumentele şi actorii săi relevanţi, a declarat europarlamentarul român Andi Cristea, membru în Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

În context, parlamentarul european a menţionat, la Strasbourg, că Republica Moldova este statul cel mai avansat din cadrul Parteneriatului Estic în ceea ce priveşte apropierea de Uniunea Europeană şi a dat asigurări că ţara va primi atenţia cuvenită din partea UE prin creşterea nivelului finanţărilor europene, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă emis de biroul eurodeputatului român.

Politica Europeană de Vecinătate a fost concepută în anul 2003 în scopul de a stabili relaţii apropiate între Uniunea Europeană şi ţările cu care se învecinează. În ultimii 10 ani, însă, vecinătatea Uniunii Europene s-a transformat din punct de vedere politic, devenind din ce în ce mai instabilă, atât din cauza provocărilor prin care trec ţările estice (Republica Moldova, Georgia, Belarus, Ucraina), cât şi din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.  Noul Instrument European de Vecinătate, cu un buget de 15,4 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, asigură finanţarea celor 16 ţări partenere ale Politicii Europene de Vecinătate.

Potrivit deputatul european, există numeroase arii în care trebuie să se acţioneze cu hotărâre. O problemă vitală este, în mod cert, cea a securităţii. Dimensiunea acesteia, dată de conflicte active şi îngheţate, este o realitate atât pentru ţările din estul UE, cât şi pentru cele din sud.

În urma consultărilor ce vor urma prezentării Cărţii Verzi, document publicat de Comisia Europeană pentru a stimula discuţiile pe marginea unor subiecte de interes major, propunerile finale privind revizuirea Politicii Europene de Vecinătate vor fi publicate la toamnă. Parlamentul European va adopta propriul raport asupra reviziurii Politicii Europene de Vecinătate în luna iunie.