logo

Politica bugetar-fiscală pentru 2023, aprobată în Parlament în primă lectură


https://www.ipn.md/ro/politica-bugetar-fiscala-pentru-2023-aprobata-in-parlament-in-7966_1093975.html

Politica bugetar-fiscală pentru anul viitor a fost votată în Parlament în primă lectură. Proiectul a fost susținut doar de deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate, nu și de cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care au criticat măsurile incluse în proiect, calificându-le ca fiind fără conținut. Partidul Șor a boicotat ședința, transmite IPN.

Ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat că proiectul vine cu un șir de măsuri care să susțină mediul de afaceri. „Ne așteptăm la o reducere a economiei cu 3% în 2022 și această reducere o să se resimtă și o să continue în primul și al doilea trimestru al anului 2023. În condiții meteorologice favorabile și a unui climat regional mai favorabil, se așteaptă ca în a doua jumătate a anului 2023 lucrurile să se îmbunătățească, astfel încât spre sfârșitul anului să putem înregistra o creștere economică de 2%”, a declarat ministrul.

Potrivit lui, pentru a susține mediul de afaceri, statul a venit cu mai multe măsuri de susținere a mediului de afaceri, care sunt destul de costisitoare. Politica bugetar-fiscală propune ca agenți economici care înregistrează profit și nu-l distribuie la dividende să nu plătească impozite pe profit pe parcursul anilor 2023-2025. Prevederea se referă la întreprinderile mici și mijlocii, cu excepția celor din sectorul financiar. „O altă măsură prevăzută vine să schimbe cardinal relația dintre business și stat. Pe parcursul anilor la bugetul de stat s-au acumulat peste zece miliarde de lei așa-numitul TVA în cont. Această sumă este formată în mare măsură din cauza diferențelor de cote pe lanțul valoric și din alte considerente. Guvernul vine pentru prima dată cu o politică nouă pentru a restitui TVA acumulat în cont. Este o sarcină dificilă”, a notat Dumitru Budianschi.

Proiectul mai prevede că termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei va fi prelungit până la 1 iulie 2023, iar 100% din încasările din taxa pentru folosirea drumurilor vor fi alocate către bugetele locale, sub formă de transferuri cu destinație generală.

Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au criticat propunerea potrivit căreia dobânzile din depozitele bancare urmează impozitate cu 7% în anul 2023, comparativ cu 3% cât este în prezent. „Mulțumesc că nu s-a majorat până la 12%, așa cum se propunea. Cu guvernarea dumneavoastră și în condițiile scumpirilor la tot, oamenii nu au putut aduna bani, dar aveau măcar o siguranță”, a declarat deputata socialistă Alla Pilipețcaia.

„Încercarea de a veni de fiecare dată cu argumente că „săracii oameni care au acumulat acolo niște resurse mici”, de fapt, mereu sub acest argument se ascund interesele celor care au resurse și țin în bănci sume impunătoare. Noi avem persoane care câștigă milioane din dobânzi. Dar de regulă ei nu vorbesc, vorbesc alții în locul lor”, a declarat în replică ministrul finanțelor.

Deputatul Alexandr Nesterovschi s-a arătat nedumerit de propunerea de a prelungi posibilitatea utilizării patentei pentru doar jumătate de an. Aceasta în condițiile în care în Parlament a fost înregistrat un proiect care prevede extinderea acestui termen cu doi ani. În opinia sa, nesusținerea acestui sector ar putea să migreze acești agenți economici în economia tenebră.

În luarea sa de cuvânt, deputatul BCS Oleg Reidman a declarată că politica bugetar-fiscală și bugetul trebuie să fie instrumente pentru o dezvoltare socio-economică. Or, în actualele condiții de criză în care se află țara, aceste proiecte urmau să ajute la supraviețuire, însă nici acest lucru nu este țintit. Potrivit lui, așa-zisele măsuri de sprijin pentru mediul de afaceri sunt fără conținut.

Deputatul BCS Vlad Batrîncea a menționat în luarea sa de cuvânt că această politică bugetar-fiscală reprezintă un amalgam de interese și lobarea companiilor mari, ale băncilor, petroliștilor, dar nu numai a intereselor statului.

Cei șase deputați din Partidul politic Șor boicotează ședința Parlamentului. Aceștia au criticat guvernarea de faptul că aprobă bugetul pentru anul viitor într-o grabă fără precedent. „Ținând cont de aceste abateri grave de la procesul legislativ, fracțiunea Partidului Șor va boicota ședința de astăzi a Parlamentului, în care urmează a fi votate, de asemenea, în grabă, toate legile bugetare. Or, a participa la o astfel de farsă înseamnă a legitima abuzurile flagrante ale regimului PAS”, susține formațiunea.