Toate informaţiile despre armele mici şi uşoare, dar şi despre deţinătorii acestora, vor fi introduse într-un registru electronic, pus în aplicare de către Ministerul Afacerilor Interne. Ambasada României la Chişinău a finanţat proiectul cu 113 mii de dolari.
Potrivit ministrului Dorin Recean, acest registru va asigura un control mai riguros şi un management mai bun al circuitului legal al armelor, transmite IPN.
Fiecare inspectorat de poliţie din ţară a fost dotat cu calculatoare şi alte echipamente IT.
Alexei Belous, inspector principal în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), a spus că registrul va conţine date despre armă, agentul economic care a importat-o în ţară şi persoana care a intrat în posesia acesteia. Informaţiile vor viza numele şi prenumele persoanei, domiciliul, codul numeric personal şi alte date, care vor ajuta la identificarea cât mai rapidă a posesorului în diferite cazuri.
Şeful Direcţiei securitate publică al IGP, Marin Maxian, a spus că acesta registru este necesar pentru accesarea datelor despre arme fără a mai fi necesară transmiterea unor demersuri în scris. Acesta contribuie la accelerarea procedurilor implicate, în special în contextul investigaţiilor penale privind utilizarea şi circulaţia armelor mici şi uşoare.
Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, a declarat că acest proiect se înscrie în rândul acţiunilor Guvernului României menite să sprijine efortul de integrare europeană al Republicii Moldova. Proiectul va asigura creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului prin instituirea unui mecanism modern de control şi management al armelor mici şi uşoare în Republica Moldova.
Reprezentantul rezident PNUD în Moldova, care a oferit asistenţă tehnică, Nicola Harington-Buhay, a spus că aplicarea tehnologiilor informaţionale moderne oferite de acest proiect va ajuta autorităţile să asigure un control mai eficient asupra circuitului de arme, iar oamenii se vor bucura de un mediu mai sigur, în care se vor simţi mai protejaţi.
În Moldova sunt peste 53 de mii de posesori de arme. În primele 10 luni ale acestui an, au fost săvârşite 52 de infracţiuni cu folosirea armelor. 70% dintre acestea au fost comise din imprudenţă.