Poliţia Rutieră ar putea achita costul testelor de alcoolemie ale şoferilor suspectaţi că ar fi beţi la volan
https://www.ipn.md/ro/politia-rutiera-ar-putea-achita-costul-testelor-de-alcoolemie-ale-soferilor-susp-7967_964605.html
Poliţia Rutieră (PR) ar putea fi cea care va achita costul examinării medicale pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei, cât şi al analizei probelor prelevate de la şoferii suspectaţi că ar conduce în stare de ebrietate. Potrivit dispoziţiilor finale ale Regulamentului privind ordinea efectuării examinării medicale pentru stabilirea stării de ebrietate, care a intrat în vigoare vineri, 4 mai, toate cheltuielile sunt suportate de solicitantul examinării.
Conform autorului documentului, Ministerul Sănătăţii (MS), directorii instituţiilor medico-sanitare, şefii direcţiilor sănătate urmează să stabilească prin ordin modul, locul şi timpul efectuării examinării medicale pentru a stabili starea de ebrietate şi natura ei şi să asigure prelevarea probelor. Totodată, urmează a fi create şi activitatea Comisiei de investigaţie medicală pentru determinarea gradului de ebrietate şi naturii ei din cel puţin 3 medici.
Regulamentul prevede că examinările medicale pentru stabilirea stării de ebrietate se vor efectua în cabinetele medicale sau în laboratoarele ambulante specializate de un psihiatru-narcolog. Prezenţa în biroul de examinare medicală a altor persoane, cum ar fi însoţitori, colaboratori de poliţie este interzisă.
Totodată, Regulamentul prevede că persoana examinată care nu este de acord cu concluzia examinării, poate beneficia de analize speciale, cum ar fi prelevarea sângelui sau urinei, care se colectează doar în instituţia care a efectuat examinarea medicală. Cei care nu sunt de acord cu rezultatele examinării au dreptul să solicite, timp de 2 ore de la finalizarea primei examinări, un test repetat, medicul respectiv purtând răspundere pentru concluzia stabilită.
În februarie curent, Procuratura municipiului Chişinău a sesizat conducerea Dispensarului Republican de Narcologie (DNR), în vederea înlăturării derogărilor de lege admise în cadrul examinărilor medicale respective, de medicii acestei instituţii. Potrivit procurorilor, la raidurile desfăşurate de echipele PR participă şi câte un medic narcolog din Secţia expertiza stării de ebrietate a DNR. Au fost înregistrate mai multe cazuri în care narcologii au aplicat câtorva şoferi concluzia „stare de ebrietate” fără a-i supune testelor de laborator necesare. Expertiza repetată a probat erorile medicilor.
Zilnic, Poliţia Rutieră din capitală înregistrează între 5 şi 25 de cazuri de conducere a mijloacelor de transport în stare de ebrietate, privând conducătorii auto de permisul de conducere pe o perioadă de un an. Şoferii depistaţi beţi la volan mai achită şi o amendă de circa 800 de lei, transmite Info-Prim Neo.