logo

Poliția e în drept să emită ordin de restricție fără să aștepte decizia instanței


https://www.ipn.md/ro/politia-e-in-drept-sa-emita-ordin-de-restrictie-fara-sa-astepte-decizia-instante-7967_1033645.html

Numărul cazurilor de violență în familie raportate de la începutul anului curent a scăzut cu 50% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Șeful Direcției generale securitate publică a Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian, a spus miercuri, 29 martie, la o conferință de presă că la 16 martie au intrat în vigoare amendamente la Legea privind combaterea violenței în familie, care permit organelor de drept să emită ordine de restricție fără să aștepte o decizie în acest sens a intanței de judecată şi în aşa mod să protejeze victima violenței în familie, transmite IPN.

În primele două luni ale anului curent, au fost raportate 136 de cazuri de violență în familie, comparativ cu 272 de cazuri în aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru a fost posibil, potrivit lui Marin Maxian, datorită cooperării organelor de drept cu societatea civilă, precum şi datorită campaniilor de informare organizate de poliție.

Un chestionar cu 20 de întrebări îl va ajuta pe polițistul care merge în teren, unde a fost semnalat un caz de violență în familie, să stabilească gradul de gravitate a infracțiunii și să decisă ce acțiuni trebuie să întreprindă în raport cu agresorul. Ulterior, instanța de judecată se va pronunța timp de zece zile cu referire la ordinul de restricție.

Potrivit modificărilor care au intrat în vigoare, pentru violența în familie agresorul riscă amendă în mărime ce 60-90 de unităţi convenționale (1 u.c. constituie 50 de lei) sau sancțiune sub formă de muncă neremunerată între 160 și 200 de ore, sau chiar privaţiune de libertate pentru trei ani.

Şeful IGP, Alexandru Pînzari, a menţionat că poliția încearcă întotdeauna să reacționeze prompt la apelurile cetățenilor şi este gata oricând să colaboreze cu societatea civilă pentru a reduce gradul de infracționalitate.

Președintele Centrului de Drept al Femeilor, Angelina Zaporojan-Pîrgari, a făcut referire la date statistice, menționând că doar 8% dintre femeile victime ale violenței în familie sunt gata să apeleze la organele de drept. De asemenea, 40% dintre bărbați şi 20% dintre femei cred că violența în familie este ceva firesc. Ea a mai spus că în 2010 au fost emise doar 20 de ordine de restricție, în 2014 -2015 numărul acestora a crescut până la circa 900.

După conferința de presă, președintele Centrului de Drept din Căușeni şi președintele Inspectoratului General al Poliției au semnat un acord de colaborare.