Poetul Grigore Vieru s-a stins din viaţă
https://www.ipn.md/ro/poetul-grigore-vieru-s-a-stins-din-viata-7967_973574.html
Grigore Vieru a decedat în urma unui stop cardiac la orele 01.20 în noaptea de sâmbătă spre duminică, 18 ianuarie. Decesul s-a produs pe fundalul de insuficienţă cardiovasculară, insuficienţă renalo-hepatică şi insuficienţă respiratorie, a declarat Ministrul Sănătăţii, Larisa Catrinici.
Potrivit ministrului, starea poetului a fost extrem de gravă pe tot parcursul celor 48 de ore de la producerea accidentului rutier. „Am sperat într-un miracol, dar acesta nu s-a produs. Ieri au avut loc 3 consilii, cu consultarea colegilor de la Bucureşti şi din Frankfurt”, dar trauma a fost prea complicată şi nu s-a putut face mai mult”.
Decesul poetului în urma stopului cardiac a fost confirmat şi de Aurel Grosu, prim- vicedirector al Institutului de Cardiologie. „La ora 1.00 s-a instalat o insuficienţă cardiacă progresivă. Toate măsurile de resuscitare realizate în volum deplin, din păcate, au fost ineficiente, cu constatarea ulterioară a decesului.
Deocamdată, nu se ştie când şi unde va fi înhumat Poetului.
Grigore Vieru s-a născut în anul 1935 într-o familie de ţărani din satul Pererâta, raionul Briceni.
În anul 1957 debutează editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii, "Alarma", apreciată de critica literară.
Anul 1968 produce o cotitură în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice "Numele tău", cu o prefaţă de Ion Druţă. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. În chiar anul apariţiei, devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană.
În 1973 Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici. Se întoarce la Chişinău cu un sac de cărţi. Mai târziu poetul face următoarea mărturisire:„Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”.
În 1978 Poetul devine laureat al Premiului de Stat al Moldovei pentru culegerea de versuri „Un verde ne vede”.
În 1980 începe colaborarea cu Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Se realizează filmul televizat despre Gr. Vieru „Aproape”.
În 1982 este lansat filmul muzical pentru copii „Maria Mirabela” al eminentului regizor Ion Popescu Gopo. Autorul muzicii este Eugen Doga. Autorul textelor pentru cântece este Grigore Vieru.
În 1988 devine deţinătorul „Diplomei de onoare „Andersen” a Consiliului Internaţional de Literatură pentru Copii şi Tineret.
În 1991 i se acordă Marele Premiu „Hercules” pentru literatură. Pentru contribuţie deosebită la afirmarea idealurilor de unitate naţională i se acordă Premiul editurii „Românul” pentru anul 1990.
În 1992 i se conferă titlul onorific „Scriitor al poporului din Republica Moldova”. Este deţinătorul Premiului revistei „Europa” pentru poziţia lui realistă în privinţa unităţii naţionale. Academia Română îl propune pentru Premiul Nobel pentru Pace. I se decernează Premiul internaţional pentru poezie „Lucian Blaga”.
În 1994 i se acordă Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru „Albinuţa” — cartea preşcolarilor români de pretutindeni.
În 2000 este decorat cu Medalia guvernamentală a României „Eminescu. 150 de ani de la naştere”. I se acordă Diploma şi trofeul Fundaţiei „România — 2000”.
În 2005 Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chişinău îi acordă titlul de Doctor Honoris Causa.
Pe 16 ianuarie 2009 Poetul a suferit un grav accident de circulaţie şi a fost internat la Spitalul de Urgenţă Chişinău unde decedează 48 de ore mai târziu.