logo

Poamă nouă în gură veche-2022!


https://www.ipn.md/ro/poama-noua-in-gura-veche-2022-7966_1091417.html

Primii struguri de masă din sol deschis au apărut în piețele orașelor din Moldova acum o săptămână, adică cu aproximativ zece zile mai devreme decât anul trecut, scrie platforma EastFruit.com. Potrivit experților, este vorba de struguri din soiurile „Dubovski roz” și „Super Extra”, din regiunile de sud-est ale Moldovei de pe ambele maluri ale Nistrului, din podgorii „semiprotejate”.

Primele loturi sunt mici, fermierii înșiși le vând cu amănuntul, fără angrosistii intermediari. Prețurile sunt de aproximativ 35-40 lei/kg (1,83-2,09 dolari/kg), afirmă sursa, precizând că la acest preț în august anul trecut au fost achiziționate primele loturi angro de struguri timpurii pe plantații.

În acest an, prețul de pornire cu ridicata va apărea, probabil, la sfârșitul acestei săptămâni, când podgoriile individuale care au început recoltarea vor forma primele loturi comerciale de produs. Apropo, în 2021, primele camioane frigorifice cu struguri din august au fost vândute în România. În 2022, se pare că majoritatea strugurilor de vară vor merge pe piața internă, conform experților din organizațiile producătorilor agricoli. Aceasta, „având în vedere nivelul inadecvat de ridicat al prețurilor inițiale la aproape toate tipurile de fructe”.

În același timp, potrivit reprezentanților organizațiilor viticole, fermierii vor trebui să țină seama de faptul că, de exemplu, fermierii italieni vând la sfârșitul lunii iulie în țările germanofone struguri de masă pentru la un preț angro de aproximativ 2 euro. / kg.