logo

PNUD și UNICEF implementează în Moldova un program de fortificare a sistemului de învățământ


https://www.ipn.md/ro/pnud-si-unicef-implementeaza-in-moldova-un-program-de-7967_1103602.html

În Moldova a fost lansat un program care își propune să contribuie, în următorii patru ani, la fortificarea sistemului de învățământ, astfel încât fiecare copil să învețe într-un mediu modern și incluziv. Activitățile vor fi realizate atât la nivel de sistem educațional, dar și vor fi pilotate la nivel local, în zece școli care vor fi selectate ca fiind beneficiare ale programului. Una dintre aspectele-cheie ale programului este dezvoltarea profesională și cea de leadership, care urmărește susținerea efortului Ministerului Educației și Cercetării pentru îmbunătățirea sistemului de dezvoltare profesională a cadrelor didactice prin intermediul Institutului Național de Educație și Leadership, transmite IPN.

Proiectul „Promovarea educației de calitate și a oportunităților de învățare pe parcursul vieții pentru toțiˮ este finanțat de Uniunea Europeană și va fi implementat, în perioada 2024-2027, de către PNUD și UNICEF.

Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a menționat că proiectul Uniunii Europene este „un bun prieten al Institutului Național de Educație și Leadershipˮ, care a fost lansat în luna februarie și în care deja este în proces de recrutare a mentorilor la nivel național. „Ne-am stabilit acel obiectiv să avem 1000 de mentori funcționali în sistem, începând cu luna septembrie, iar proiectul vine atât cu suport metodologic, asistență tehnică, cât și cu acoperirea costurilor pentru acești mentori în primele 6-9 luni de activitate, o contribuție foarte generoasă din partea Uniunii Europene, pentru care le suntem recunoscătoriˮ, a spus ministrul.

Dan Perciun a mai spus că proiectul va contribui la fortificarea rețelei școlilor model, acele 35 de instituții de învățământ care trebuie să devină poli regionali de atracție pentru părinții care astăzi au copii în instituții de învățământ foarte mici. „Proiectul o să ne sprijine atât pe partea de digitalizare a acestor instituții de învățământ, cât și pe partea de accesibilizare a lor. Alături de UNICEF și PNUD, vom face investiții în zece instituții de învățământ, ceea ce ne va apropia de obiectivul nostru general de a ajunge la 70 de milioane de euro investiți în această rețea.  La fel, din acest proiect vor fi procurate autobuze, în așa fel încât să putem asigura accesul la educația de calitate pentru fiecare copil  care își dorește acest lucruˮ, a declarat ministrul.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a declarat că este una dintre cele mai mari inițiative Uniunii Europene din ultimii ani de susținerea educației și competențelor din Republica Moldova. „Sistemul de învățământ din Republica Moldova a parcurs un drum impresionat de modernizare. De la adaptarea Codului Educației în 2014, sistemul a reconceptualizat viziunea sectorului și l-a aliniat treptat la standardele europene. În cadrul Acordului de Asociere, educația a fost un domeniu de cooperare în relațiile bilaterale dintre UE și Republica Moldova. În toți acești ani, UE a oferit contribuții importanteˮ, a comunicat diplomatul.

Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a spus că mediul de învățare trebuie să se schimbe, elevii trebuie să fie implicați ca participanți activi în propria lor cale de învățare, indiferent de contextele din care vin. „Dacă vorbim despre o școală modernă pentru fiecare copil, atunci trebuie să încercăm să creăm școli care promovează colaborare și coeziune socială, unde fiecare copil își găsește un loc în școalăˮ, a spus reprezentantă de țară UNICEF în Moldova. Maha Damaj a remarcat că și profesorii au nevoie de instruire pentru a îmbrățișa această schimbare, precizând că în programul dat UNICEF este mândru să susțină instruirea profesorilor prin înființarea Institutului Național de Educație și Leadership (INEL).

Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova, a declarat că acest program ambițios lansat astăzi se aliniază cu misiunea de bază a PNUD pentru a avea rezultate educaționale mai bune care vor extinde oportunitățile pentru toți oamenii să-și trăiască viețile pe care își le doresc. Daniela Gasparikova a spus că un aspect cheie pentru reducerea sărăciei și pentru progresul economic este educație, de aceea trebuie să fie dezvoltate programe de învățare pe tot parcursul vieții. Oamenii trebuie să fie pregătiți pentru piața muncii, pentru a putea valorifica oportunitățile care le vin în cale.