logo

PNL: Unirea sau Agonia


https://www.ipn.md/ro/pnl-unirea-sau-agonia-7965_1046665.html

Partidul Național Liberal în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie va promova mesajul unirii ca pe „o salvare de agonia ce urmărește ca un blestem populația din Republica Moldova”. Mesajul a fost expus în cadrul acțiunii de lansare în campanie a candidatului PNL pentru diaspora de vest, Gheorghe Furdui, și a listei naționale de candidați, care a avut loc duminică, 27 ianuarie, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al formațiunii se spune că în cadrul acțiunii de lansare Anatolie Caraman, președintele Asociației Veteranilor de Război-1992 „Tiras-Tighina”, și-a exprimat regretul pentru faptul că pentru aceste alegeri nu s-a reușit coagularea forțelor unioniste într-o platformă unită. Potrivit comunicatului, vorbitorii au menționat imperativul unirii, nu doar ca un act de dreptate istorică pentru populația din stânga Prutului, care s-a aflat și se mai află sub ocupație rusă prin prezența trupelor rusești în stânga Nistrului.

PNL susține că Republica Moldova este victimă, de 27 de ani, a guvernărilor cleptocratice ce alternează de 27 de ani în al doilea stat românesc. Acest lucru, potrivit formațiunii, se întâmplă deoarece nu s-a adoptat o Lege a lustrației, care să împiedice venirea foștilor agenți ai securității ruse în Parlament și în Guvern, promovați și în prezent la putere în Republica Moldova prin servilii de la Chișinău ai „sistemului nefast de la Kremlin”.

Președinta PNL, Vitalia Pavlicenco a declarat că platforma electorală, intitulată „Unirea sau Agonia”, – este axată pe același concept, promovat în alegerile parlamentare din anii 2010 și 2014, – conceptul integrării românești concomitent cu reformele conforme angajamentului statului privind integrarea europeană. Platforma include poziții prounire exprimate de parlamente, strategi și politicieni străini și români.

Partea a doua a platformei electorale este axată pe 20 de angajamente concrete ale PNL, a căror realizare ar însemna accelerarea reformării societății și pregătirea instituțiilor pentru standardele europene, prin integrarea românească înfăptuită. PNL propune semnarea de către partidele din cele două state românești a două documente cu angajamente proNATO, proUE și prounire. La fel, pledează pentru ieșirea din CSI, aderarea la NATO și adoptarea Legii lustrației.

Programul electoral al PNL mai prevede un Guvern al unirii la Chișinău, ședințe comune ale Parlamentelor și Guvernelor celor două state românești. Formațiunea mai pledează pentru înființarea unui minister al integrării românești și europene, instalarea de posturi comune ale serviciilor la frontiera peste Prut și conectarea energetică și prin gazoduct de sistemul românesc.

În cadrul acțiunii de lansare în campania electorală au fost înmânate legitimațiile de candidat, emise de CEC.