logo

Ploile din mai și iunie au compromis exportul de căpșune


https://www.ipn.md/ro/ploile-din-mai-si-iunie-au-compromis-exportul-de-7966_1067370.html

Ploile cu grindină din lunile mai și iunie au compromis calitatea căpșunelor, astfel că majoritatea contractelor de export încheiate au rămas nerespectate. Aneta Ganenco, președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei” a spus, solicitată de IPN, că au avut de suferit atât producătorii care au cultivat căpșuni pe teren deschis, cât și cei cu terenuri protejate.

Potrivit Anetei Ganenco, din cauza umidității înalte, căpșunele s-au stricat mai repede și nu au apucat să fie exportate. Practic fiecare producător care își exportă marfa a raportat pierderi. Nici pe piața internă nu s-au făcut vânzări mari, în condițiile în care se atestă „o invazie de pomușoare din Ucraina, iar cumpărătorului i se spune că produsul este moldovenesc”, a menționat președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei”.

Aneta Ganenco a subliniat că devine o necesitate stringentă ca producătorii agricoli să-și protejeze terenurile. Condițiile meteo care se schimbă de la an la an, seceta, ploile abundente impun acest lucru. „Deja Ucraina crește cireșe albe pe terenuri protejate”, a subliniat Aneta Ganenco.

În Republica Moldova sunt circa patru mii de hectare plantații de pomușoare. Suprafețele ocupate de culturile bacifere sunt în creștere. De la o mie de hectare înregistrate în 2010, la patru mii în 2018. Anul trecut, exportul de pomușoare a constituit 2800 de tone, cu 1000 de tone mai mult față de 2017.