Plecarea lui Voronin a fost exact ca şi guvernarea – iresponsabilă, jurist
https://www.ipn.md/ro/plecarea-lui-voronin-a-fost-exact-ca-si-guvernarea-iresponsabila-7965_977676.html
Doctorul în drept Alexandru Arseni consideră că Parlamentul ar trebui să creeze o comisie, care ar investiga fiecare caz de acordare de către Vladimir Voronin, în special pe ultima sută de metri, a titlurilor şi distincţiilor de stat. Totodată, juristul afirmă că în Constituţia R. Moldova există o lacună privind împuternicirile şefului statului în exerciţiu, care urmează a fi înlăturată pentru a nu mai exista şi pe viitor cazuri similare.
Deşi Constituţia nu stipulează limitarea acţiunilor preşedintelui în exerciţiu, cum ar fi în cazul Guvernului, deciziile abuzive ar putea fi anulate. „Fiecare abuz, or acesta a fost un abuz al lui Voronin pentru a achita nişte conturi, poate şi va fi atacat la Curtea Constituţională şi anulat”, a declarat Arseni pentru Info-Prim Neo.
Această comisie ar putea face constatările de rigoare şi, în funcţie de decizia ei, Parlamentul va ataca la Curtea Constituţională decretele semnate de Voronin prin care a favorizat oamenii loiali comuniştilor, a mai spus expertul, precizând că şi decretele semnate anterior pot fi revizuite, dat fiind că nu există termen de prescripţie pentru acestea.
Cu doar câteva zile înainte de depunerea mandatului de şef al statului, Vladimir Voronin a semnat o serie de decrete, cum ar fi numirea lui Valentin Mejinschi în calitate de Ambasador al R. Moldova în Polonia, conferirea gradului de general-maior al serviciului vamal lui Viorel Melnic, conferirea „Ordinului Republicii” primarului de Bălţi, reprezentantul PCRM Vasile Panciuc, a medalei „Gloria muncii” lui Serghei Drobot, unul din proprietarii postului de televiziune “NIT”, lui Valentin Bodiştean, director general al SRL "Valiexchimp" şi lui Leonid Volneanschi, director general al ÎM "ELAT" SA, despre care se spune că este unul din sponsorii principali ai PCRM.
Distincţii de stat au fost oferite şi unor angajaţi ai Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei şi unor prezentatori ai televiziunilor obediente comuniştilor.
De asemenea, Vladimir Voronin a decorat un grup de angajaţi ai SA "Gazprom" din Rusia, “în semn de înaltă apreciere a meritelor în stabilirea şi dezvoltarea relaţiilor reciproc avantajoase dintre complexele de gospodărire a gazelor din Federaţia Rusă şi R. Moldova”.
Referindu-se la plecarea lui Voronin, Alexandru Arseni a declarat că acesta a plecat exact cum a guvernat – iresponsabil, fără morală şi etică. Voronin a demonstrat laşitate, fiindu-i frică să-şi prezinte demisia în faţa Parlamentului, care reprezintă poporul R. Moldova, a mai spus Arseni. Potrivit lui, acest lucru demonstrează o dată în plus că poporul a fost pentru Voronin doar o maşină de vot, sau, cum se exprima chiar fostul preşedinte – „bâdlo”, spune Alexandru Arseni.
Vladimir Voronin a făcut publică decizia de demisie din funcţia de preşedinte al statului în favoarea celui de deputat vineri dimineaţa, 11 septembrie. În aceeaşi zi, cu votul majorităţii deputaţilor s-a stabilit că spicherul Mihai Ghimpu va asigura interimatul funcţiei de preşedinte al R. Moldova. Curtea Constituţională urmează să stabilească circumstanţele ce justifică interimatul funcţiei de preşedinte al R. Moldova.