logo

PLDM dezaprobă modul prin care a fost învestit Guvernul Filip


https://www.ipn.md/ro/pldm-dezaproba-modul-prin-care-a-fost-investit-guvernul-filip-7965_1025012.html

Biroul Permanent Central şi fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova a aprobat o declaraţie prin care dezaprobă „metodele obscure şi modul prin care a fost învestit guvernul condus de Pavel Filip”. PLDM constată că s-au admis grave abateri de la normele constituţionale şi de la rigorile regulamentare în procesul de învestire şi inaugurare a echipei guvernamentale, transmite IPN cu referire la declaraţia formaţiunii.

„Declarăm că votul celor 57 de deputaţi pentru învestirea guvernului Filip nu reprezintă voinţa cetăţenilor Republicii Moldova exprimată la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, deoarece majoritatea menţionată a fost constituită prin traseism şi corupere politică”, scrie în declaraţie.

PLDM se desolidarizează ferm de opţiunea celor 8 deputaţi aleşi pe lista electorală a formaţiunii care au votat pentru învestirea guvernului Filip. „PLDM nu-şi asumă responsabilitatea politică pentru activitatea „celor 3 ministere şi unui viceprim-ministru” care, chipurile, sunt conduse de reprezentanţi ai echipei noastre”, menţionează formaţiunea.

În condiţiile enunţate, PLDM consideră că la învestirea şi inaugurarea Guvernului Filip au fost sfidate atât normele legale, cât şi bunul simţ, iar legalitatea şi credibilitatea acestuia ridică mari semne de întrebare. „Constatăm cu îngrijorare şi revoltă instaurarea controlului deplin al Partidului Democrat asupra executivului, Parlamentului, organelor de drept şi de anchetă penală, justiţiei, sistemului judecătoresc şi a celei mai mari părţi a mass-media. Aliaţii liberali şi transfugii, care au iluzia că influenţează cumva situaţia, sunt doar elemente de decor în construcţia statului totalitar capturat”, menţionează PLDM.

Formaţiunea anunţă că se solidarizează cu protestul paşnic al cetăţenilor, pronunţându-se ferm împotriva violenţelor, provocărilor şi devastărilor edificiilor publice. PLDM consideră că există suficiente metode paşnice şi democratice de a impune guvernarea să servească statul şi cetăţenii, situaţia contrarie prezumând dreptul incontestabil al cetăţenilor de a cere alegeri anticipate.

PLDM face apel către partenerii de dezvoltare să îşi condiţioneze asistenţa doar prin prisma realizărilor concrete ale guvernării în reclădirea statului de drept şi a democraţiei autentice.

Totodată, PLDM a decis să-i excludă din fracţiune pe cei şapte deputaţi care au decis să facă parte din majoritatea parlamentară – George Mocanu, Mihaela Spătaru, Vladimir Hotineanu, Ştefan Creangă, Aliona Goţa, Nae-Simion Pleşca şi Ion Balan. Al optulea deputat care a votat pentru Guvernul Filip este Valeriu Ghileţchi, dar acesta nu a semnat în declaraţia majorităţii parlamentare.