PLDM cere Parlamentului European şi CE să intervină pentru a asigura semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră
https://www.ipn.md/ro/pldm-cere-parlamentului-european-si-ce-sa-intervina-pentru-a-7965_971838.html
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a depus miercuri, 1 octombrie, la Delegaţia Comisiei Europene (CE) la Chişinău un Memoriu adresat Parlamentului European şi CE, prin care solicită intervenţia forurilor europene pentru a asigura semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră, transmite Info-Prim Neo.
Memoriul se înscrie în şirul acţiunilor PLDM în favoarea semnării convenţiei. „Din păcate poziţia Guvernului rămâne neschimbată şi unica soluţie pe care o vedem este ca Parlamentul European şi CE să intervină direct pentru a media şi, de ce nu, pentru a influenţa guvernarea de la Chişinău să semneze convenţia”, a declarat preşedintele PLDM, Vlad Filat, într-o conferinţă de presă.
Potrivit deputatuluit, convenţia privind micul trafic este un document comunitar,
care depăşeşte cadrul relaţiilor bilaterale moldo-române şi este parte integrantă a politicilor de vecinătate a comunităţii europene, iar urgentarea semnării lui ţine de competenţa Parlamentului European şi CE. Conducerea PLDM urmează să se deplaseze la Strasbourg şi Bruxelles pentru a discuta necesitatea semnării convenţiei în cauză cu grupurile parlamentare şi reprezentanţii CE. „Sperăm că implicarea structurilor europene va duce, în sfârşit, la semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră, document care este în interesul a peste un milion de cetăţeni ai R. Moldova”, a spus Vlad Filat.
Anterior, PLDM a organizat mai multe întruniri ale cetăţenilor din localităţile de frontieră şi în Chişinău în sprijinul semnării documentului. Răspunzând la apelul PLDM, zece consilii raionale şi Consiliul municipal Chişinău au luat decizii prin care au cerut Guvernului să semneze convenţia. Pe parcursul campaniei de informare, au fost colectate circa 16,5 mii de semnături în favoarea semnării convenţiei, care, împreună cu rezoluţiile întrunirilor şi deciziile consiliilor, au fost depuse la Guvern.
Proiectul Convenţiei privind micul trafic la frontieră a fost înaintat de către Guvernul României Guvernului R. Moldova la 25 martie curent. Proiectul prevede că cetăţenii R. Moldova care au domiciliul în localităţi în perimetrul a 30 km de la frontiera cu România vor putea călători în ţara vecină fără vize, în baza unui permis special valabil până la cinci ani.
La 17 aprilie Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a făcut public un comunicat prin care condiţiona conexiunea între Tratatul privind frontiera de stat între Republica Moldova şi România şi Convenţia privind micul trafic la frontieră.