logo

PLDM ar putea să dispară de pe arena politică, opinie


https://www.ipn.md/ro/pldm-ar-putea-sa-dispara-de-pe-arena-politica-opinie-7978_1024763.html

Cea mai bună variantă pentru PLDM este trecerea în opoziţie. De această părere este jurnalistul Ion Terguţă, care a făcut declaraţii în acest sens în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

„Pentru PLDM există acum două soluţii: de a rămâne în opoziţie, în cel mai bun caz, şi dispariţia ca formaţiune politică, în cel mai rău caz. PLDM nu va avea oameni în Guvern. Formaţiunea trebuia să vină cu idei şi oameni noi. Acum este prea târziu”, a precizat jurnalistul.

Ion Terguţă este de părerea că PLDM a ajuns în situaţia respectivă pentru că a acţionat în mod defensiv. „PLDM a fost extrem de defensiv. N-au dorit să-şi asume anumite riscuri, era nevoie de inventivitate. La un anumit timp se formase o conexiune dintre mişcarea protestară şi PLDM. Dar în cele din urmă acest partid nu a vrut să se folosească de această şansă”, a adăugat Terguţă.

Referindu-se la refuzul lui Iurie Leancă de a se alătura noii majorităţi parlamentare, Terguţă crede că este din motivul că acesta nu va fi desemnat pentru funcţia de premier. „Aceste jocuri politice complicate nu au fost făcute pentru ca Leancă să devină premier. Cel mai probabil PPEM al lui Leancă îşi va consolida poziţia pe segmentul de dreapta”, a spus jurnalistul.

Ion Terguţă consideră că viitorul Guvern nu va fi capabil să facă faţă provocărilor: „Situaţia este foarte dificilă. Noua coaliţie nu va face faţă provocărilor cu care se confruntă ţara. Cea mai mare problemă va fi deficitul bugetar şi cel mai probabil că va fi înăsprită legislaţia fiscală şi limitate mai multe libertăţi”.