logo

Plățile fără numerar vin cu multe avantaje, iar precauția elimină riscurile de fraudă


https://www.ipn.md/ro/platile-fara-numerar-vin-cu-multe-avantaje-iar-precautia-7966_1108338.html

Multe persoane preferă numerarul, pentru că s-au obișnuit cu acesta, fiind mai reticente la noile tehnologii. Alți oameni sunt îngrijorați din cauza neîncrederii față de siguranța plăților efectuate prin mijloace electronice. În acest sens, există o serie de măsuri, care odată cunoscute și aplicate, ajută la evitarea riscurilor de fraudă și la efectuarea plăților în condiții sigure. Despre avantajele plăților fără numerar relatează Banca Națională a Moldovei în cadrul Campaniei Naționale de Educație Financiară, lansată în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, transmite IPN.

Plățile fără numerar sunt orice tip de plată ce nu implică utilizarea bancnotelor sau monedelor în forma lor fizică. Este vorba de plăți electronice sau digitale, pe care le realizăm cu instrumentele de achitare fără numerar. Cardul de plată este unul dintre cele mai populare și comode instrumente de plată fără numerar. Acesta poate fi obținut odată cu deschiderea unui cont de plăți și utilizat în țară sau peste hotare, la bancomate, magazine sau pentru cumpărăturile online. De asemenea, transferul de credit este o modalitate de a efectua schimbul de bani dintr-un cont de plată (inclusiv bancar) în alt cont, fără a folosi bancnote sau monede. Putem face acest lucru cu ajutorul  telefonului, calculatorului sau al unei aplicații pentru a realiza transferul rapid și ușor, direct între conturi.

„Având un cont de plată la bancă sau un prestator de servicii de plată nebancar, unde păstrăm banii, putem efectua cumpărături online. Este simplu – după selectarea produsului, ajungem la pasul de plată. Acesta reprezintă opțiunea transferului de credit. În loc să folosim cash, e posibil să intrăm în aplicația de online banking de pe telefon sau calculator, introducând datele magazinului, suma de plată și confirmarea transferului. Debitarea directă este o modalitate de plată automată, prin care banca sau prestatorul de servicii de plată nebancar, cu acordul persoanei care deține un cont și mijloace bănești disponibile, poate retrage o sumă din acest cont bancar, pentru a plăti facturi sau servicii”, precizează BNM.

Indiferent de valuta în care avem deschis contul, plata cu cardul este accesibilă atât în Moldova, cât și în străinătate, în mod fizic și pentru procurările online. Permite o bună planificare financiară și monitorizare a cheltuielilor. În plus, având un cont bancar și o aplicație mobilă de banking, cheltuielile pot fi analizate cu ușurință și gestionate mai bine.

Banca Națională menționează că plățile fără numerar sunt avantajoase și pentru că de multe ori putem beneficia de reduceri sau promoții. De exemplu, sunt mulți comercianți care oferă reduceri adiționale la achitarea online ori sunt produse legate de carduri de plată ce oferă opțiunea de ,,cash back”, dacă achităm cu cardul la partenerii prestatorilor de servicii.

Pe lângă avantajele pe care le resimțim personal, plățile fără numerar au beneficii pentru economie în ansamblu. În general, operațiunile fără numerar pot juca un rol crucial în stimularea dezvoltării economice și limitarea multor activități ilegale.