logo

Platformă web dedicată serviciilor alternative de îngrijire a copilului


https://www.ipn.md/ro/platforma-web-dedicata-serviciilor-alternative-de-ingrijire-a-copilului-7967_1104878.html

Autoritățile lansează din 1 iunie o platformă web dedicată serviciilor alternative de îngrijire a copilului în Republica Moldova. Pagina serviciialternative.gov.md oferă detalii despre legislația în vigoare, ghiduri pentru implementarea serviciilor, resurse pentru părinți și angajatori etc. Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează că data de 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, a fost aleasă simbolic pentru a sublinia angajamentul față de bunăstarea și dezvoltarea armonioasă a celor mici, transmite IPN.

Acum doi ani, pentru prima dată, în cadrul legislativ au fost stipulate trei tipuri de servicii alternative de îngrijire destinate copiilor sub 3 ani. Este vorba despre servicii alternative de îngrijire a copiilor organizate de angajator la locul de muncă, servicii alternative de îngrijire individualizată a copiilor și servicii alternative de îngrijire a copiilor de tip familial. Aceste servicii au fost create pentru a completa și diversifica spectrul de servicii existente, aducând o perspectivă proaspătă în îngrijirea timpurie a copilului.

„Site-ul serviciialternative.gov.md este o platformă online completă și accesibilă, unde pot fi găsite toate informațiile și actualizările legate de serviciile alternative de îngrijire a copilului. Aceasta oferă detalii despre legislația în vigoare, ghiduri pentru implementarea serviciilor, resurse pentru părinți și angajatori, și altele”, menționează Ministerul.

„Lansarea acestei platforme reprezintă un pas important în angajamentul nostru de a oferi copiilor din Republica Moldova îngrijirea și susținerea de care au nevoie pentru a se dezvolta armonios. Sunt convins, că diversificarea serviciilor de îngrijire va aduce beneficii semnificative nu doar copiilor, ci și familiilor, în special pentru părinții care vor să lucreze și să combine armonios viața profesională cu cea personală. Aceste servicii alternative îi vor încuraja să rămână aici acasă și să creștem împreună o Moldovă europeană în care fiecare copil are o familie”, a declarat ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, partener strategic în promovarea dezvoltării durabile și incluzive în Moldova.