logo

Platformă unică pentru studenţii şi profesioniştii din diasporă


https://www.ipn.md/ro/platforma-unica-pentru-studentii-si-profesionistii-din-diaspora-7967_1013027.html

Biroul pentru relaţii cu diaspora (BRD) şi Grupul Diaspora Economică pentru Moldova au lansat o platformă unică pentru studenţii şi profesioniştii din diasporă, prin care vor putea contribui la dezvoltarea pe termen lung a ţării. Inovaţia proiectului ţine de crearea de echipe de lucru mixte (funcţionar public – reprezentat diaspora), pe subiecte de politici socio-economice, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Biroului pentru Relaţii cu Diaspora.

O primă etapă în cadrul platformei este organizarea seminarului de politici publice, care va avea loc în perioada 28-30 august anul curent, cu ocazia  Zilelor Diasporei. Participanţii la seminar vor identifica probleme de politici socio-economice pe care le întâmpină ţara şi vor contribui în comun cu Guvernul la rezolvarea lor. Potrivit şefului BRD, Victor Lutenco, este primordială stabilirea unei platforme unde experienţa şi cunoştinţele cumulate în mediul corporativ, academic sau public în ţările dezvoltate să fie transmise decidenţilor politici pentru optimizarea politicilor publice în Moldova.

Viorel Roşcovan, membru al Grupului Diaspora Economică pentru Moldova, profesor de finanţe la Universitatea Erasmus, Rotterdam School of Management din Olanda, a menţionat că resursele financiare ale concetăţenilor trimise acasă stimulează considerabil consumul intern şi, prin urmare, şi activitatea economică autohtonă. „Cel mai important însă este faptul că diaspora noastră a acumulat pe parcursul anilor o experienţă vastă în diverse domenii, pe care ţara noastră încă nu a reuşit să o fructifice la maximum. Şi anume acesta e şi scopul principal al proiectului, să aducem experienţă valoroasă acasă”, a afirmat profesorul.

În acest context, organizatorii invită tinerii studenţi şi profesioniştii din diasporă să depună dosarul de participare, care va conţine un rezumat al analizei problemei, în baza unuia dintre trei domenii de interes: infrastructură (drumuri, energetică, canalizare, etc.); servicii financiare şi sistemul echitabil de pensii. În urma realizării proiectului, va fi elaborat un set de politici publice ale Guvernului Republicii Moldova. Persoanele interesate pot expedia un rezumat al contribuţiei de maximum 500 de cuvinte pe adresa de email a Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, până pe data de 25 iunie.