logo

Platforma pentru Egalitate de Gen: Discursul sexist are un impact negativ asupra procesului democratic


https://www.ipn.md/ro/platforma-pentru-egalitate-de-gen-discursul-sexist-are-un-7967_1101325.html

Discursul sexist, implicit în discursul electoral, are un impact negativ asupra procesului democratic și subliniază imperativul combaterii acestor manifestări discriminatorii. Platforma pentru Egalitate de Gen amintește despre importanța egalității de gen și îndeamnă toți candidații și candidatele să adopte un discurs responsabil și incluziv, respectând diversitatea și promovând un mediu electoral lipsit de discriminare și stereotipuri de gen. Doar așa se poate construi un peisaj electoral în care fiecare cetățean și cetățeancă se simt reprezentați și respectați.

Într-o conferință de presă la IPN, experta de gen Loreta Handrabura, a spus că în acest an candidații și candidatele, fiind obligați/obligate să semneze, atunci când depuneau dosarele de participare în alegeri, că vor respecta regulile la nivel de discurs și comportament, au fost mai prudenți pe alocuri. Nu doar candidatele și candidații și mediul jurnalistic, dar și alegători și alegătoarele trebuie să cunoască faptul legislația națională, Codul Penal și Codul Civil, sancționează discursul de ură.

Discursul sexist reprezintă strategii prin care contracandidatul sau contracandidata încearcă să-l destabilizeze pe celălalt făcând anumite remarci intenționat, evitând discursul asupra soluțiilor anumitor probleme. În urma monitorizărilor desfășurare, nu s-au atestat la nivel de exprimare anumite expresii care ar trata femeile sau bărbații într-un anumit fel. Dar acest lucru nu s-a văzut la dezbateri. Dacă ar fi fost monitorizate interviurile sau atmosfera la întrevederile fizice, acolo ar ieși în evidență alt tip de comportamente, menționează Loreta Handrabura.  O tendință pozitivă este că atât candidații și candidatele, cât și instituțiile media au înțeles că e nevoie de tratament reciproc respectuos.

Nina Lozinschi, secretara generală a Platformei pentru Egalitatea de Gen, a declarat că se simte o evoluție pozitivă în combaterea discursului sexist și comportamentului sexist ca formă a violenței în alegeri, dar cu toate acestea, cei care transmit acest comportament sunt majoritatea bărbați. Ea a invitat toți actorii să aibă un comportament și un mesaj „curat” în comunicarea cu cineva.

Circa 200 de cazuri de limbaj sexist în discursul electoral au fost fixate la alegerile locale din acest an. În 75% din cazuri limbajul sexist a fost generat de bărbați, constată Platforma pentru Egalitate de Gen ca urmare a unei monitorizări realizate.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.