logo

Platforma pentru Egalitate de Gen cere ca 8 martie și 1 mai să rămână zile nelucrătoare


https://www.ipn.md/ro/platforma-pentru-egalitate-de-gen-cere-ca-8-martie-si-1-mai-sa-ramana-zile-neluc-7967_1038752.html

Membrii și membrele Platformei pentru Egalitate de Gen, precum și alte grupuri de cetățeni și activiști civici își exprimă public dezacordul față de proiectul de lege prin care se propune eliminarea zilelor de 8 martie și 1 mai din lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare. Pentru ași exprima dezacordul în legătură cu acest fapt, activiștii au expediat o scrisoare către prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip și către ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Stela Grigoraș, transmite IPN.

Într-o declarație a Platformei pentru Egalitate de Gen se precizează că invocarea faptului că ziua de 8 martie este celebrată doar de fostele republici sovietice și nu e celebrată în niciun stat al Uniunii Europene (UE) reprezintă un argument fals pentru a solicita eliminarea acestei zile din lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare. De fapt, ziua de 8 martie, este o sărbătoare internațională, care are scopul să celebreze lupta femeilor pentru drepturile lor și munca care trebuie încă depusă pentru a atinge egalitatea de gen pe deplin, inclusiv în Republica Moldova.

„Trecutul sovietic este parte componentă a istoriei Republicii Moldova, care nu poate fi ignorat sau eliminat peste noapte. Faptul că ziua de 8 martie a fost celebrată în perioada sovietică și noi am continuat s-o celebrăm după obținerea independenței, în timp ce alte state au renunțat la partea oficială a acestei zile, nu anulează importanța și semnificația istorică a ei. Alinierea la standardele Uniunii Europene nu presupune renunțarea la propria istorie și la specificul care ne definește ca țară și regiune, atât din punct de vedere istoric, cât și în prezent”, se menționează în declarația Platformei.

De asemenea, activiștii precizează că ziua de 1 mai, Ziua Internațională a Muncii nu poate fi o zi de sărbătoare lucrătoare, așa cum aceasta contravine principiului de bază pentru existența acestei zile. Ziua Internațională a Muncii este celebrată peste tot în lume ca zi de sărbătoare nelucrătoare, așa cum muncitorii și muncitoarele lucrează anul împrejur și au luptat să obțină o zi nelucrătoare care le permite să-și celebreze munca în afara câmpului de muncă. La fel ca și 8 martie, ziua de 1 mai este o zi de importanță istorică care tradițional a fost o zi nelucrătoare.

În acest context, se solicită păstrarea zilei de 8 martie și 1 mai ca zi de sărbătoare nelucrătoare.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect de modificare a Codului Muncii, care prevede ca zilele de 31 decembrie – 2 ianuarie să fie zile de vacanță de Anul Nou, iar 8 martie și 1 mai să fie excluse din lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare.