logo

Platforma Moldova va sta cu ochii pe guvernare în ceea ce ține de neutralitatea țării


https://www.ipn.md/ro/platforma-moldova-va-sta-cu-ochii-pe-guvernare-in-7965_1102681.html

Platforma Moldova îndeamnă oamenii să fie foarte vigilenți și să urmărească foarte atent toate declarațiile și acțiunile guvernului în ceea ce ține de principiul neutralității. Lidera Platformei, Irina Vlah, susține că autoritățile nu au vrut să audă poziția oamenilor în raport cu statutul de neutralitate, iar acest fapt comportă riscuri cu privire la scenarii periculoase pentru Republica Moldova și cetățenii săi.

„Dacă cei care sunt în fruntea politicii externe a Republicii Moldova au îndoieli cu privire la neutralitate, am decis că este logic să invit conducerea țării să afle care este părerea poporului în această chestiune. Mai mult, nu vor fi cheltuiți bani suplimentari din bugetul de stat pentru aceasta, întrucât președintele a propus deja organizarea unui referendum concomitent cu alegerile prezidențiale. Tot ceea ce se cere din partea factorilor de decizie este să fie de acord să supună referendumului acest subiect”, a declarat Irina Vlah într-un briefing de presă la IPN.

Lidera platformei Moldova a precizat că, în conformitate cu principiile neutralității, țara nu trebuie să se implice în conflictul dintre alte state, iar pe timp de pace nu trebuie să se alăture alianțelor militare. „De ce voi cei de la guvernare nu vreți să-i întrebați pe oameni dacă își doresc aceasta sau vor să fie atrași în diferite aventuri politico-militare? De ce voi ce de la guvernare credeți că aveți dreptul să decideți în locul oamenilor într-o problemă atât de importantă?”, întreabă Irina Vlah.

Lidera Platformei Moldova a chemat cetățenii să fie vigilenți. „Platforma Moldova vă solicită să fiți foarte vigilenți și să urmăriți foarte atent toate declarațiile și acțiunile guvernului în acest sens. La rândul nostru, ne asumăm misiunea de a monitoriza și raporta orice abateri guvernamentale de la principiul neutralității. Nu vom permite ca Republica Moldova să fie atrasă în scenarii contrare intereselor țării și ale cetățenilor. Dar referendumul asupra neutralității va avea loc. Acum sau mai târziu. Pentru că această problemă foarte importantă ar trebui să o decidă oamenii, nu Maia Sandu și partidul ei!”, a încheiat Irina Vlah.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.