logo

Platforma Moldova face apel către deputații Parlamentului Republicii Moldova să susțină referendumul privind neadmiterea aderării țării la blocurile militare


https://www.ipn.md/ro/platforma-moldova-face-apel-catre-deputatii-parlamentului-republicii-moldova-7542_1102239.html

Asociația Obștească „Platforma Moldova” a trimis parlamentarilor un proiect de inițiativă legislativă privind desfășurarea unui referendum național privind neadmiterea aderării țării Republicii Moldova la blocuri militare, alianțe și coaliții. Așa cum a subliniat liderul platformei, Irina Vlah, în declarația sa către legislativ, această chestiune este cu adevărat importantă pentru societate în contextul militarizării active a țării și a atitudinii neglijente a autorităților față de statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

Politiciana a numit ideea „referendumului privind aderarea la UE”, propusă anterior de președintele țării, Maia Sandu, ca nerelevantă la etapa actuală a negocierilor cu Uniunea Europeană. Potrivit spuselor doamnei Vlah, Moldova este încă departe de îndeplinirea tuturor cerințelor și criteriilor de aderare stabilite de Comisia Europeană iar supunerea la votul publicului cu privire la „aderarea la UE” are un caracter evident populist și electoral.

„Încercările de a utiliza aparatul de stat și resursele sub acoperirea temei integrării europene vor duce la profanare și discreditarea acestei idei în ochii locuitorilor Republicii Moldova”, și-a exprimat convingerea liderul „Platformei Moldova”.

Totuși, liderul asociației a numit „o practică bună” atunci când autoritățile consultă populația cu privire la subiecte importante pentru stat. În cazul în care președintele Maia Sandu reușește să organizeze un referendum, Vlah consideră oportun să se adreseze publicului cu o întrebare cu adevărat importantă pentru țară și societate - despre inadmisibilitatea participării Moldovei în blocurile militare.

Pentru a susține faptul că în Moldova există probleme cu respectarea neutralității, Irina Vlah a dezvăluit informații despre exercițiile NATO Swift Response programate în perioada 5-24 mai, dintre care Republica Moldova, în calitate de parte neutră, va participa alături de țările membre ale Alianței Nord-Atlantice.

„În contextul acestui fapt, observăm cheltuieli fără precedent pentru Moldova în domeniul apărării, care au crescut cu aproape 70% în 2023 și vor continua să crească în 2024, atingând aproximativ 2 miliarde de lei. Toate acestea nu corespund așteptărilor și necesităților societății, care susține tradițional neutralitatea și o politică externă echilibrată", se arată în declarația „Platformei Moldova”.

În cazul în care președintele Sandu decide să abordeze la referendum problema aderării la UE, parlamentarii, în opinia Irinei Vlah, ar trebui să facă o alegere în favoarea unei întrebări cu adevărat relevante și să înregistreze o inițiativă legislativă privind supunerea la discuție publică a următoarei întrebări:
„Sunteți de acord cu aderarea Republicii Moldova la blocurile militare/alianțe/coaliții/acorduri privind apărarea comună sau operațiuni ofensive?".

„Suntem convinși că vocea poporului va pune capăt speculațiilor unor lideri ai țării și eforturilor lor de a pune în pericol viața și siguranța cetățenilor moldoveni", a concluzionat liderul „Platformei Moldova”.

După cum a menționat „Platforma Moldova”, apelul a fost adresat șefilor tuturor fracțiunilor parlamentare, precum și deputaților independenți și neafiliați.

Apel către deputații a Parlamentului Republicii Moldova și proiectul de inițiativă legislativă a Platformei Moldova privind desfășurarea a Referendumului național, este disponibil, accesînd acest link


Președinta AO "Platforma Moldova" Irina Vlah

*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.