logo

„Platforma Moldova” a informat misiunile diplomatice „despre riscurile referendumului privind aderarea la UE”


https://www.ipn.md/ro/platforma-moldova-a-informat-misiunile-diplomatice-despre-riscurile-referendumul-7965_1102118.html

Asociația obștească „Platforma Moldova” a informat reprezentanții Corpului Diplomatic acreditat în Republica Moldova despre inițiativa sa de a supune votului poporului subiectul confirmării inviolabilității statutului de neutralitate al țării. În același timp, Asociația consideră că organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, concomitent cu alegerile prezidențiale din anul curent dăunează „scopului strategic al țării de integrare în UE”, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă, publicat pe rețele sociale.

Într-o scrisoare trimisă șefilor misiunilor diplomatice, președintele Platformei Moldova, Irina Vlah și-a exprimat convingerea că această întrebare trebuie să fie inclusă în referendumul despre aderarea la UE, propus de președintele Maia Sandu. Irina Vlah afirmă că organizarea în acest an a referendumului propus de președinte are caracter preelectoral și va dăuna scopului strategic al Republicii Moldova.

„Indiferent de rezultate, plebiscitul „despre aderarea la UE” din start este lipsit de sens. Subiectul privind aderarea la Uniunea Europeana poate fi supus unui referendum doar după încheierea procesului de negociere, când acordul de aderare este deja semnat și ratificat, iar termenele de aderare la UE sunt definite”, declară Irina Vlah.

În adresare se vorbește, că, „urmare a scopului strategic de integrare în UE, Republica Moldova trebuie să-și păstreze neutralitatea privind implicarea în blocuri și coaliții militare”.

„În ceea ce privește încercarea Maiei Sandu de a monopoliza ideea de integrare, astfel de acțiuni nu vor consolida societatea. De aceea subiectele propuse la referendum  trebuie să fie rezultatul discuțiilor cu publicul larg, cu participarea puterii, a opoziției și a societății civile”, a menționat Platforma Moldova.

„În acest context, Platforma Moldova a venit cu inițiativa de a include la referendum problema inviolabilității statutului neutralității Republicii Moldova. Acest statut răspunde intereselor naționale ale țării noastre, iar oportunitatea de a fi confirmat la un referendum deschide oportunitatea de a extinde cercul susținătorilor viitorului european al Moldovei”, se menționează în apelul Platformei Moldova.

În decembrie 2023 președintele Maia Sandu a venit cu inițiativa organizării unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ulterior, Parlamentul de la Chișinău a modificat legislația electorală astfel încât referendumul să poată fi organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Ulterior, Irina Vlah a solicitat în cadrul unei conferințe de presă ca la referendum să fie inclusă întrebarea privind neutralitatea țării.