logo

„Platforma Moldova” a informat misiunile diplomatice despre riscurile referendumului „privind aderarea la UE”


https://www.ipn.md/ro/platforma-moldova-a-informat-misiunile-diplomatice-despre-riscurile-referendumul-7542_1102117.html

Asociația obștească „Platforma Moldova” a informat reprezentanții Corpului Diplomatic despre inițiativa sa de a supune votului poporului subiectul confirmării inviolabilității statutului de neutralitate al țării noastre.

Într-o scrisoare trimisă șefilor misiunilor diplomatice, președintele Platformei Moldova, Irina Vlah și-a exprimat convingerea că această întrebare trebuie să fie inclusă în referendumul despre aderarea la UE, propus de președintele Maia Sandu.

Irina Vlah atrage atenția opiniei publice că organizarea în acest an a referendumului propus de președinte are caracter preelectoral și va dăuna scopului strategic al Republicii Moldova.

„Indiferent de rezultate, plebiscitul „despre aderarea la UE” din start este lipsit de sens. Subiectul privind aderarea la Uniunea Europeana poate fi supus unui referendum doar după încheierea procesului de negociere, când acordul de aderare este deja semnat și ratificat, iar termenele de aderare la UE sunt definite.

În adresare se vorbește, că, urmare a scopului strategic de integrare  în UE, Republica Moldova trebuie să-și păstreze neutralitatea  privind implicarea în
blocuri și coaliții militare.

În ceea ce privește încercarea Maiei Sandu de a monopoliza ideea de integrare, astfel de acțiuni nu va consolida societatea. De aceea subiectele propuse la referendum  trebuie să fie rezultatul discuțiilor cu publicul larg, cu participarea puterii, a opoziției și a societății civile, a menționat Platforma Moldova.

„În acest context, Platforma Moldova a venit cu inițiativa de a include la referendum problema inviolabilității statutului neutralității Republicii Moldova. Acest statut răspunde intereselor naționale ale țării noastre, iar oportunitatea de a fi confirmat la un referendum deschide oportunitatea de a extinde cercul susținătorilor viitorului european al Moldovei”, se menționează în apelul Platformei Moldova.

Scrisoarea trimisă șefilor misiunilor diplomatice este disponibilă accesînd acest link

Președinta AO "Platforma Moldova", Irina Vlah

*******

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.